24 de octubre de 2019
24.10.2019
Diari de Girona

El president xilè demana perdó per les errades i anuncia reformes socials

Continuen les manifestacions tot i les mesures anunciades per Piñera mentre l'Exèrcit continua als carrers

24.10.2019 | 00:18
El president xilè demana perdó per les errades i anuncia reformes socials

Després del cinquè dia de protestes massives a Xile, que es van desenvolupar sota vigilància militar i en les quals ja han mort almenys 18 persones, el president del país, Sebastián Piñera, va dir que ha escoltat les demandes dels ciutadans i va anunciar reformes socials, però va deixar sense atendre la petició de tornar l'Exèrcit a les casernes.

«Hem rebut amb humilitat i claredat el missatge que els xilens ens han dirigit. És veritat que els problemes s'acumulaven des de fa moltes dècades i que els diferents governs no van ser ni hem estat capaços de reconèixer aquesta situació en tota la seva magnitud. Reconec i demano perdó per aquesta manca de visió», va dir Piñera en una al·locució televisada.

 El mandatari va anunciar un increment «immediat» en un 20% de la Pensió Bàsica Solidària i d'un altre 20% en l'Aportació Previsional Solidària, vies per les quals l'Estat participa al sistema de previsió xilè, que és de capitalització individual i està administrat per empreses privades.

En tot cas, l'agenda social presentada pel president de Xile no ha acabat de convèncer els ciutadans, que ahir van tornar a manifestar-se de forma massiva a carrers i places de tot el país reclamant reformes a favor d'una societat més equitativa. Gran part del país segueix en estat d'emergència sota control de l'Exèrcit i amb tocs de queda cada nit a diferents comunes i ciutats. El paper de l'Exèrcit està sent molt qüestionat aquests dies.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook