25 de octubre de 2019
25.10.2019
Diari de Girona

Johnson proposa celebrar eleccions anticipades el proper 12 de desembre

El primer ministre britànic promet que atorgarà als diputats més temps per debatre l'acord del Brexit si avalen la seva crida a les urnes La ministra principal d'Escòcia avisa que els comicis permetrien al «premier» complir l'objectiu que el Regne Unit surti de la UE en el termini previst

25.10.2019 | 00:22
Boris Johnson, sortint de la residència de Downing Street.

El primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson, va anunciar que intentarà convocar unes eleccions generals anticipades al Regne Unit per al proper 12 de desembre. En una entrevista amb la cadena BBC, el primer ministre va afirmar que atorgarà més temps als diputats per debatre l'acord del Brexit, però només si accepten avalar la seva crida a les urnes. Johnson necessita una majoria de dos terços a la Cambra dels Comuns per avançar els comicis abans del final de la legislatura, el 2022, de manera que li resulta imprescindible el vistiplau de les forces de l'oposició.

El primer ministre va demanar als partits opositors que siguin «raonables» i donin llum verda a unes eleccions en què el mandatari conservador seria, segons les enquestes, el gran favorit. «Si de veritat volen més temps per analitzar aquest excel·lent acord del Brexit, el poden tenir, però han d'acceptar unes eleccions generals el 12 de desembre», va assenyalar el cap de Govern.

Johnson ha obtingut aquesta setmana el suport preliminar del Parlament al pacte sobre els termes de sortida de la Unió Europea (UE) que ha signat amb Brussel·les, però els diputats han rebutjat tramitar-lo per un procediment d'urgència. A principis de setembre, el líder conservador ja va intentar en dues ocasions convocar unes eleccions, però l'oposició va bloquejar els seus propòsits en sengles votacions.

El Partit Laborista, que compta amb 245 dels 650 seients de la Cambra dels Comuns, té la clau per permetre que es convoquin els comicis.  La formació que lidera Jeremy Corbyn ha insistit en les últimes setmanes en què donarà suport a la crida a les urnes un cop hagi desaparegut de la taula la possibilitat d'un Brexit sense acord.

L'èxit dels plans de Johnson pot dependre, per tant, de l'extensió que concedeixi Brussel·les a la data de sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), prevista per ara per al proper dia 31. Forçat pels diputats, el primer ministre ha sol·licitat aquesta setmana una pròrroga més enllà d'aquest límit, fins al 31 de gener. Els Vint-i-set socis comunitaris encara no han comunicat si accepten aquesta petició o bé si proposen un termini de sortida diferent.

Per part seva, la ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, va criticar la proposta del cap de l'Executiu britànic en afirmar que li permetria complir el seu objectiu que el Regne Unit abandoni la Unió Europea en el termini previst. «Johnson sembla estar dient- als parlamentaris 'si voteu unes eleccions, porsaré de nou a sobre de la taula meu perjudicial projecte de llei del Brexit i intentaré treure'ns de la UE abans d'acudir a les urnes'», va escriure Sturgeon a la xarxa social Twitter. «Les eleccions haurien de ser exercicis per deixar que els votants decideixin, no estratègies perquè els xarlatans se surtin amb la seva», va afirmar la dirigent escocesa.

Per altra banda, la Cambra dels Comuns va aprovar l'agenda legislativa que va proposar per a aquest curs parlamentari el primer ministre britànic. Per 310 vots a favor i 294 en contra, els diputats van donar llum verd al catàleg de mesures governamentals que la reina d'Anglaterra, Isabel II, es va encarregar d'exposar davant el Parlament el 14 d'octubre. L'agenda de l'Executiu pot resultar efímera si Johnson compleix el seu propòsit de convocar unes eleccions generals anticipades el pròxim 12 de desembre.

El programa del Govern inclou mesures per reformar el sistema d'immigració i augmentar la despesa sanitària en salut mental i cura de la gent gran, entre d'altres assumptes. L'anomenat «Discurs de la Reina» sol sotmetre's a votació pocs dies després de la intervenció de la sobirana al Parlament, però en aquesta ocasió el vot es va haver de retardar uns dies causa de la tramitació de la llei del Brexit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook