El comissari jubilat José Manuel Villarejo va afirmar durant la vista a l'Audiència Nacional en què es dirimia si ha de seguir a la presó provisional un cop superi el 3 de novembre la barrera de dos anys en preventiva, que té «cent vegades més material» del que es troba a la macrocausa i que no tindrà «més remei» que utilitzar-lo per defensar-se de les acusacions. En tot cas, en un moment de la seva compareixença, fent referència als seus problemes de salut, va implorar: «No vull morir a la presó». A l'hora de tancar aquesta edició. el jutge encara no havia pres una decisió.

Villarejo va afrontar per videoconferència des de la presó d'Estremera una sessió en què Anticorrupció i l'acusació popular que exerceix Podem i la particular del despatx Balder IP van apostar per matenir-lo a la presó com a conseqüència de l'elevat risc de fuga, de destrucció de proves, d'obstrucció a la justícia i per un horitzó de condemna que supera ja els 100 anys donada la quantitat de delictes pels quals està sent investigat, com organització criminal, suborn, blanqueig, extorsió i revelació de secrets, en 16 peces separades.

Va fer ostentació de tenir més material i va apuntar que no li quedarà una altra opció que donar-li sortida per garantir la seva defensa, que, segons considera, es veu retallada perquè, d'una banda, no se li dona accés a tots els terabytes que se li van intervenir durant la seva detenció, i de l'altra, perquè només es desencripta informació que el perjudica.

Precisament, un dels arguments de les acusacions per mantenir-lo a la presó és l'obstrucció de la justícia que es desprèn de la seva falta de cooperació per desencriptar la informació. Fonts de la seva defensa plantegen que no ha de fer-ho i no és raó per tenir-lo empresonat i deixen caure que si arribat el moment canvia de parer, facilitarà les claus.

Villarejo va defensar que tot el que ha fet ha estat «per Espanya», per governs de diferent signe i en qualitat de policia i de patriota, i va acusar els fiscals de ser uns «delinqüents i uns mentiders», així com va criticar el «linxament mediàtic» per les filtracions d'informació que el perjudiquen. Precisament, en la seva argumentació va fer referència a l'actual ministra de Justícia, Dolores Delgado, afirmant que va intentar impedir que es difonguessin els àudios gravats el 2009 en un restaurant de Madrid en els quals ella parlava malament del titular d'Interior, Fernando Grande Marlaska.