Més d'un milió de persones van sortir ahir als carrers de forma pacífica i espontània a la plaça Itàlia de Santiago de Xile després d'una setmana de protestes violentes contra el govern de Sebastián Piñera, segons va informar la Intendència de la Regió Metropolitana de Santiago.

Aquesta marxa, que ha estat batejada com la «Marxa més gran de Xile», es va convertir en la més massiva des del retorn de la democràcia al país, segons va recollir el diari La Tercera.

Davant d'aquest fet, Piñera va ordenar ahir a tots els seus ministres que posin els seus càrrecs a disposició del mandatari en el primer pas per a la configuració d'un nou executiu que respongui a les peticions de canvi sol·licitades per la població després de dies de protestes a tot el país, alhora que va començar a aixecar el toc de queda a diverses regions de Xile.

Tots els càrrecs a disposició

«He demanat a tots els ministres que posin el seu càrrec a disposició per poder estructurar un nou gabinet per poder enfrontar aquestes noves demandes i fer-nos càrrec dels nous temps», va confirmar el mandatari.

A continuació, el cap de l'executiu va sol·licitar al Congrés xilè que doni suport a «l'enorme esforç» a emprendre per aplicar «l'ampli i profund» programa de reformes que demana la població.

Piñera, minuts abans, havia ordenat l'aixecament del toc de queda a Santiago després de la conducta «exemplar» demostrada pel milió de ciutadans que van sortir als carrers del país per expressar en pau les seves crítiques a la política econòmica del Govern.

«La regió metropolitana és protagonista d'una pacífica marxa de prop d'un milió de persones que representen el somni d'un Xile nou, de forma transversal sense distinció», va indicar la intendent Karla Rubilar, alhora que va qualificar la jornada «d'històrica».

Desigualtat social

Les protestes van esclatar la setmana passada per la quarta pujada del preu del bitllet de metro en pocs mesos, però ràpidament van créixer fins denunciar la desigualtat social. Almenys 19 persones van morir i centenars van ser detingudes.

L'Institut Nacional de Drets Humans (INDH) va rebre denúncies sobre tortures, vexacions i altres abusos i l'oficina de l'Alta Comissionada de Nacions Unides per als Drets Humans, l'expresidenta xilena Michelle Bachelet, va anunciar que enviarà a dues persones al país per investigar aquests fets.

Piñera, que inicialment va respondre amb un estat d'emergència i tocs de queda, després va demanar perdó per la seva «falta de visió» i va anunciar un paquet de mesures per reduir la bretxa entre xilens, malgrat la qual cosa les manifestacions continuen.

«Dins de l'Estat de dret»

«Dins de l'Estat de dret i amb total compromís amb la defensa dels Drets Humans, hem fet tots els esforços al nostre abast per restablir l'ordre públic, per assegurar i protegir la pau i la tranquil·litat dels ciutadans», va dir ahir.

El president xilè va donar per complert el seu «deure» i va demanar «encaridament» als altres partits que «contribueixin a recuperar la pau». «Demano que es cuidin i cuidin les seves famílies, però que tots junts cuidem el nostre país», va indicar als xilens.