La ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, va destacar, sobre la protesta convocada a Sevilla per demanar que la basílica de la Macarena deixi d'acollir la tomba del general colpista Gonzalo Queipo de Llano, que «la Llei 2/2017 de memòria Històrica i democràtica del govern andalús hi és, l'han de respectar i l'han d'implementar». Tot i això, va puntualitzar que és «una competència del govern andalús».

Així es va pronunciar Delgado a la localitat valenciana de Torrent abans de participar en un acte de precampanya al costat dels socialistes valencians, preguntada per la concentració que una plataforma de l'àmbit de la memòria històrica va convocar ahir a Sevilla davant la basílica de la Macarena per reclamar que aquest temple deixi d'acollir la tomba del general.

La titular de Justícia, interpel·lada per la intenció del Govern central de reformar el Codi Penal per castigar l'apologia del Franquisme, va assenyalar que l'objectiu de l'Executiu és «el desenvolupament de la Llei de Memòria Històrica». En aquesta línia, va recordar que el juliol el PSOE «va presentar un projecte de modificació de la Llei de Memòria històrica de l'any 2007», perquè tot i que «la llei de l'expresident Zapatero és la que ha permès avançar en memòria històrica», considera que cal «aprofundir per a l'aplicació precisament d'aquesta llei, millorar-la i seguir en aquest camí» en què el Govern ha estat «des del primer minut».

«En aquest sentit és on som i on volem seguir treballant, per aquesta dignitat democràtica, perquè això és una victòria de la democràcia i jo crec que tots hem de sentir-nos molt orgullosos», va tancar.

Unes 300 persones de diferents col·lectius es van concentrar davant de la Basílica de la Macarena de Sevilla per reclamar l'exhumació de les restes del general franquista Queipo de Llano, petició que esperen que es compleixi una vegada que han estat exhumats les restes de Franco del Valle de lso Caídos. La presidenta de la plataforma Gambogaz, Paqui Maqueda, va assenyalar que el franquisme «ha d'acabar d'estar a les institucions» i va instar la Junta d'Andalusia, l'Ajuntament de Sevilla i la Germandat de la Macarena al compliment immediat d'allò establert de la Llei de Memòria Històrica.