El president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar que el líder de l'organització jihadista Estat Islàmic, Abu Bakr Al-Baghdadi, va morir durant una operació executada dissabte per les forces especials de l'Exèrcit nord-americà a la localitat siriana de Barisha, situada a la província d'Idlib, molt a prop de la frontera amb Turquia. «Abu Bakr Al-Baghdadi és mort», va afirmar el president nord-americà.

«Ahir a la nit els EUA van fer justícia amb el terrorista número 1 del món», va assenyalar Trump, tot afegint que «va morir com un gos, com un covard». El president dels EUA va felicitar les forces especials i els serveis d'intel·ligència nord-americans per una «operació molt, molt perillosa».

Al-Baghdadi es va immolar amb una armilla explosiva durant l'assalt, executat en conjunt per entre 50 i 70 efectius de la Força Delta i els Rangers de l'Exèrcit dels Estats Units, contra el complex residencial en què es trobava, a menys de cinc quilòmetres de la frontera amb Turquia. En l'operació també hi van participar sis helicòpters de combat que es van enlairar des d'Erbil, la capital de la regió del Kurdistan iraquià.

Els operatius nord-americans van identificar amb èxit la cara d'Al-Baghdadi, però per acabar de verificar la identitat del líder terrorista es faran proves d'ADN, els resultats de les quals es coneixeran en un termini de 24 hores.

La missió secreta de les forces especials dels EUA es va allargar durant quatre hores, enmig de sanglots, armilles explosives i persecucions de gossos . «Va ser com si estiguéssim veient una pel·lícula», va explicar Trump en anunciar l'operació, en la qual, va assegurar, «no hi va haver baixes» entre els comandos especials, però, per contra, hi van perdre la vida nombrosos jihadistes.

El president dels EUA va informar que, després de la irrupció dels comandos nord-americans al complex on es trobava Al-Baghdadi, el cap de l'EI va fugir juntament amb tres dels seus fills per un túnel, mentre era perseguit per gossos i soldats dels EUA. En veure's sense sortida, es va immolar amb una armilla explosiva al costat dels tres nens. «Va morir com un covard: plorant i cridant», va afirmar Trump.

«El seu cos va resultar mutilat per l'explosió, però els resultats dels exàmens van oferir una identificació certa i positiva», va destacar. En total, va afegir, l'operació va durar quatre hores, en què hi va haver un intens intercanvi de trets entre jihadistes i les forces nord-americanes.

Trump va assenyalar que s'estava vigilant el líder de l'EI des de feia «dues setmanes» i que en diverses ocasions es van cancel·lar plans similars a l'espera del moment més propici per a l'operació. Va explicar que no va avisar prèviament d'això a la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, per mantenir el caràcter «secret» de la missió.

Posteriorment, el secretari de Defensa dels Estats Units, Mark Esper, va explicar que hi va haver «dos ferits lleus» entre els soldats nord-americans i va destacar l'èxit de l'operació. La informació sobre la ubicació precisa d'Al-Baghdadi va ser aportada per Turquia 48 hores abans de la missió i durant ella els comandos nord-americans van travessar espai aeri rus, fet pel qual Moscou va ser avisat.

En aquest sentit, el Ministeri de Defensa de Rússia va posar en dubte la mort del cap de l'Estat Islàmic. «L'augment del nombre de participants i països que suposadament van prendre part en l'operació i que tots donin detalls contradictoris suscita preguntes i dubtes sobre si va ser real i, més encara, que tingués èxit», va afirmar el portaveu de Defensa, el general Ígor Konashénkov. Va afegir que «dissabte i en els últims dies no s'han registrat atacs amb mitjans aeris des dels EUA ni de l'anomenada coalició internacional a la zona de distensió d'Idlib».