ERC i el PSC, les dues forces més votades a les eleccions generals del passat 28 d'abril, han aguditzat en les darreres hores la seva disputa política, amb un encreuament de retrets en vigílies de l'inici de la campanya del 10-N, en la qual segons els sondejos es jugaran la victòria a Catalunya. Ja diumenge, el cap de llista d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va acusar el PSC de «trair les seves sigles i la seva història» sumant-se a la manifestació convocada per Societat Civil Catalana, a la qual van acudir, entre d'altres, els ministres José Luis Ábalos i Josep Borrell i el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, a més de dirigents del PP, Cs i Vox.

Encara més contundent va ser la carta que el president d'ERC, Oriol Junqueras, condemnat a 13 anys de presó pel Tribunal Suprem, va dirigir a Iceta. «Si Miquel Iceta i els seus col·laboradors tenen la consciència neta, que vinguin a la presó a explicar-me què hi ha de just en aquesta sentència, mirant-me als ulls i mirant als ulls de les nostres famílies i amics. Vindràs, Miquel? Diuen els teus amics del Suprem que tens 13 anys per decidir-te», el repta.

Iceta va respondre a la pregunta que li formulava Junqueras: «Amb una carta com aquesta, no», va dir, tot argumentant que «el que a vegades s'espera de nosaltres és que donem suport polític a una cosa que no només no compta amb el nostre suport polític sinó sobre la qual vam advertir». Així, va destacar que en el seu moment va avisar els independentistes que «aquest camí acabaria tan malament com ha acabat», ja que «saltar-se la llei té costos molt elevats i no porta enlloc».

En el que pot ser la tònica de la campanya, ERC va seguir insistint en el cos a cos amb els socialistes. El cap de campanya d'ERC, Sergi Sabrià, va denunciar que amb aquest PSOE el diàleg «és impossible», però l'objectiu dels republicans és «ser més forts» per obligar els socialistes a seure en una taula de diàleg.