El Suprem va anul·lar la sentència que va condemnar l'expresident del Parlament basc Juan María Atutxa per desobediència en no il·legalitzar el 2003 el grup parlamentari Sozialista Abertzaleak, en aplicar el dictamen del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que va declarar vulnerats els seus drets. La Sala estima el recurs de revisió d'Atutxa i dels exmembres de la mesa del Parlament Kontxi Bilbao i Gorka Knörr, també condemnats, contra la sentència del 8 d'abril de 2008, sobre la qual Estrasburg no es va pronunciar fins al juny de 2017.

El Suprem va condemnar Atutxa a un any i sis mesos d'inhabilitació i a una multa de 18.000 euros, mentre que Bilbao i Knörr van ser sentenciats a un any d'inhabilitació i 12.000 euros per un delicte de desobediència al propi tribunal, a causa de la seva negativa oberta i directa a obeir decisions judicials i dissoldre el grup parlamentari Sozialista Abertzaleak. Però anys després, el tribunal europeu va condemnar Espanya per impedir que Atutxa, Knörr i Bilbao es poguessin defensar en una vista.

Els jutges europeus van dir que es va vulnerar el seu dret a un judici just, a causa que «les qüestions que havien de ser examinades pel Tribunal Suprem necessitaven l'apreciació directa del testimoni dels demandants». Van entendre que el Suprem «va arribar a la seva conclusió per deducció, sense escoltar els interessats». Davant d'aquesta situació, els tres condemnats van presentar un escrit de revisió.