El PSOE ha tornat a incloure en el seu programa electoral les referències a la Declaració de Barcelona i a la Declaració de Granada, on el partit va establir les bases d'una reforma de la Constitució per avançar en un model d'Estat federal i reconèixer el «caràcter plurinacional» d'Espanya . Un pas més enllà de l'Espanya autonòmica concebut per oferir una solució de futur a les aspiracions nacionals de Catalunya i pactat en el seu moment amb el PSC.

De fet, han estat els socialistes catalans els que han reclamat que apareguessin després que la direcció del PSOE les eliminés per a aquesta cita electoral en una primera versió. El propi secretari general del partit, Pedro Sánchez, va confirmar en una entrevista a Antena 3 que les al·lusions a la Declaració de Barcelona i de Granada es mantindran, tot i que eldiario.es fes públic un esborrany en el qual s'havien tret les mencions a aquests textos per tornar a una defensa tancada de l'Estat de les autonomies, que és la posició pública que en aquests moments té el PSOE.

Així, el PSOE manté al programa electoral per al 10-N les mateixes referències al model federal que les previstes en el programa del 28 d'abril i es compromet «a les reformes necessàries per a un nou impuls d'autogovern, concretades en la Declaració de Granada de 2013 i la de Barcelona de 2017». De la mateixa forma que en el programa del 28 d'abril, en el text no es parla de plurinacionalitat ni s'esmenta de manera expressa la paraula federal.

D'aquesta manera, el Comitè Electoral del PSOE, que va aprovar al matí el programa, va tancar la polèmica oberta després de fer-se públic un esborrany en el qual no es feia esment a cap de les dues declaracions, el que es va interpretar en alguns mitjans com que els socialistes eludien aquests assumptes de cara al 10 de novembre.

Sánchez va assegurar que el partit inclouria en el programa les dues declaracions i va justificar l'absència de mencions en el fet que es tractava d'un text inacabat. Mentrestant, el líder del PSC, Miquel Iceta, en un missatge a Twitter va expressar el seu malestar i va assegurar que «les pressions» del PSC han obligat el PSOE a recuperar «picades d'ullet al federalisme al programa».

La Declaració de Barcelona afirma que cal obrir un escenari de diàleg que culmini «en una profunda reforma federal, que permeti unir un profund autogovern de les entitats territorials amb la unitat d'Espanya i el millor reconeixement de la realitat plurinacional del nostre país sense afectar la sobirania del poble espanyol, ni la igualtat de drets entre tota la ciutadania». Mentrestant, la Declaració de Granada, aprovada sota el mandat d'Alfredo Pérez Rubalcaba, aposta també per desenvolupar fórmules de naturalesa federal.

El propòsit del PSOE, estableix el programa, és «avançar cap a un Estat integrador, en què la diversitat, la igualtat i la solidaritat siguin valors compatibles» i aposta per una Espanya «forta i cohesionada», estructurada a partir de la Constitució i els estatuts d'autonomia.

En concret, sobre Catalunya, el programa promet afrontar el «conflicte de convivència» impulsant el diàleg entre catalans i també entre el Govern i la Generalitat, sempre dins de la Constitució i l'Estatut d'Autonomia. "En aquest model no té cabuda un referèndum d'autodeterminació, que el Tribunal Constitucional ha considerat contrari a la Constitució i que, des d'una perspectiva política, provoca la fallida de la societat", afegeix el text.