El primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson, abandonarà l'amenaça que el Regne Unit es retiri de la Unió Europea (UE) sense un acord en el programa electoral que està elaborant el seu partit, segons informava el diari The Times. Per a les eleccions generals del 12 de desembre, Johnson se centrarà a «materialitzar el Brexit immediatament» sobre les bases de l'acord al qual va arribar amb Brussel·les a l'octubre, detalla el rotatiu.

The Times revela que el mandatari conservador vol donar un gir cap al «centre» polític per tractar de captar el vot de ciutadans que no volen retardar el Brexit, però temen les conseqüències d'una ruptura no negociada. El programa electoral dels tories, que es presentarà d'aquí a dues setmanes, eliminarà el sostre d'endeutament del 2% del Producte Interior Brut que va establir el partit en 2017.

Johnson ha anunciat en els últims mesos increments de la despesa pública en diversos àmbits, inclosa la contractació de 20.000 nous policies, un programa de construcció d'hospitals i un augment del pressupost dels col·legis.

Segons The Times, el primer ministre es comprometrà així mateix durant la campanya a augmentar les ajudes a cura dels nens de tres i quatre anys, entre altres mesures.

El líder del Partit del Brexit, Nigel Farage, va amenaçar ahir el primer ministre britànic de robar-li vots en les eleccions del 12 de desembre si no rebutja el pacte que ha negociat amb Brussel·les i no s'alia amb ell per a una sortida neta de la Unió Europea.

Brexit en campanya electoral

Johnson ha començat la seva campanya en una setmana en la qual s'ha conegut que, segons un estudi de l'Institut Nacional de Recerca Econòmica i Social (NIESR) publicat dimecres passat, el Regne Unit haurà perdut 70.000 milions de lliures (uns 80.000 milions d'euros) en 2029 a causa del Brexit.

D'acord amb la investigació, el producte interior brut (PIB) britànic es reduirà un 3,5% en deu anys, si el país surt del bloc comunitari segons els termes de l'acord pactat entre Londres i Brussel·les.

Cal recordar que fa poc més d'un mes, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, advertia en una entrevista a la cadena britànica Sky News que, si hi ha Brexit sense acord, o sigui «dur», a Irlanda hi haurà una frontera «dura». «Estic convençut que hi haurà Brexit», va declarar Juncker en l'entrevista. Però quant a la possibilitat de la instauració d'una frontera entre Irlanda del Nord i la República d'Irlanda en cas que no hi hagi una sortida pactada, Juncker va respondre que «sí». «Hem d'assegurar-nos la defensa de l'interès de la Unió Europea i del mercat internacional», va argumentar.

En aquest sentit, va criticar els diputats britànics que «han oblidat la història» en referència a l'Acord del Divendres Sant, que va posar fi a dècades de violència a Irlanda del Nord. Si hi ha una frontera dura, «la història tornarà immediatament». «La situació a Irlanda ha millorat. No hauríem de jugar amb això», va reblar.