Milers de ciutadans iranians van celebrar amb el crit de «mort a Amèrica» el quarantè aniversari de l'ocupació de l'Ambaixada nord-americana a Teheran, just un dia després que el líder suprem iranià, l'aiatol·là Ali Khamenei, prometés que no retirarà la prohibició d'entaular converses amb els Estats Units.

La cadena de televisió estatal va mostrar imatges de carrers plens de persones a l'entorn de l'antiga legació diplomàtica nord-americana, batejada com el «cau dels espies» des de la Revolució Islàmica de 1979. A tot el país, segons la premsa oficial, es van celebrar marxes i concentracions a unes 1.000 comunitats.

Estudiants radicals van ocupar el 1979 l'Ambaixada dels Estats Units poc després de la caiguda del xa Reza Pahlavi, avalat per les autoritats nord-americanes, i van mantenir segrestats a l'interior de la legació 52 nord-americans durant 444 dies. Des de llavors, les relacions entre els dos països són inexistents.

Diumenge, el líder suprem iranià, l'aiatol·là Ali Khamenei, va tornar a reafirsmar la prohibició de mantenir converses amb els Estats Units i va destacar que els dos països són enemics irreconciliables. «Aquells que creuen que les negociacions amb l'enemic resoldran els nostres problemes estan cent per cent equivocats», va afirmar.

Mentrestant, el Parlament de l'Iran va donat la seva aprovació inicial a una mesura que imposarà que els llibres de text a les escoles facin referència als «crims dels Estats Units». Els parlamentaris també van llançar crits de «mort a Amèrica» durant la sessió.

Les relacions entre els dos països s'han situat en una nova crisi des que el 2018 el president dels Estats Units, Donald Trump, va decidir abandonar de manera unilateral l'acord nuclear signat el 2015 amb la República Islàmica, que establia la paralització de les sancions a canvi d'una reducció de el programa atòmic de el règim dels aiatol·làs. Després d'abandonar l'acord nuclear, els EUA van reactivar les sancions contra el petroli de l'Iran i altres sectors clau.