El primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson, va rebutjar donar el seu vistiplau a un nou referèndum d'independència a Escòcia, mentre que el Partit Laborista, primer de l'oposició al Regne Unit, va suggerir que no intentaria «aturar-lo». La qüestió d'una nova consulta ha entrat en la campanya electoral britànica després que la ministra principal escocesa, la nacionalista Nicola Sturgeon, avancés aquesta setmana que sol·licitarà a Londres les competències per organitzar un plebiscit després de les eleccions generals del 12 de desembre.

El 2014, la permanència d'Escòcia al Regne Unit es va imposar amb el 55% dels vots en un referèndum que per al primer ministre britànic va ser «un esdeveniment únic en una generació». «No crec que la gent d'aquest país pensi que els referèndums siguin el millor per mantenir l'harmonia», va considerar en una entrevista amb la cadena Sky News el mandatari conservador, favorit en les enquestes per a les properes generals.

Des de l'oposició, en canvi, la portaveu d'Empreses laborista, Rebecca Long-Bailey, va deixar la porta oberta a la possibilitat d'un segon plebiscit en cas que el seu partit arribi al poder. «Si després de les pròximes eleccions el Govern escocès determina que vol promulgar un altre referèndum, i tiren endavant tot el procés legislatiu dins del seu mateix Executiu, llavors nosaltres, com a Govern, no ens interposaríem en el seu camí», va afirmar Long-Bailey.

Perquè se celebrés el referèndum d'independència de 2014, el llavors primer ministre britànic, el també conservador David Cameron, va modificar la legislació que regula l'autonomia escocesa per tal de permetre aquesta consulta en particular. Tot i que el Partit Laborista va explicar que no s'oposaria a un nou plebiscit, el líder de la formació, Jeremy Corbyn, va advertir fa dues setmanes que no es plantejaria tornar a canviar la llei en aquest sentit durant els «primers anys» d'un eventual Govern amb ell al capdavant. «Se suposava que el referèndum de 2014 era una oportunitat única a la vida», va assenyalar Corbyn, que no va descartar donar suport a una consulta, però va assegurar que no és la seva «prioritat».

D'altra banda, Johnson va assegurar que l'única forma d'abandonar la Unió Europea passa per l'acord que ha negociat amb les autoritats de Brussel·les. «L'única manera de sortir de la UE, l'única manera de complir el Brexit, consisteix a seguir endavant amb l'acord que tenim», va explicar el primer ministre.

Manifest conservador

Aquesta declaració coincideix amb una informació publicada per The Times que anticipava els preparatius d'un nou «manifest conservador» en què Johnson declararà l'abandonament de la seva idea d'«aconseguir el Brexit o morir en l'intent», és a dir, una ruptura neta amb Brussel·les.

Johnson va relacionar aquest canvi de rumb amb la incapacitat per arribar a un acord econòmic especial amb els Estats Units que hagués suposat una taula de salvació davant el que hauria estat una tumultuosa sortida del bloc europeu sense acord previ. En aquest sentit, el primer ministre britànic va afegir que el president nord-americà, Donald Trump, s'ha equivocat amb aquesta negativa. «Qualsevol que vegi el nostre acord pot veure que és un acord extraordinari», va assegurar el primer ministre.