L'Iran va inaugurar una cadena de 30 centrifugadores IR-6 avançades i va anunciar un increment de la producció d'urani enriquit, el que a la pràctica redueix el seu compliment de l'acord nuclear signat el 2015. «Hem presenciat el llançament d'una sèrie de 30 centrifugadores IR-6», va explicar el cap de l'Agència d'Energia Atòmica de l'Iran (AEAI), Ali Akbar Salehi. Sobre la fabricació d'urani, Salehi va revelar que l'Iran produeix actualment cinc quilos d'urani enriquit al dia, deu vegades més que fa dos mesos.

Les autoritats iranianes van començar a reduir el compliment dels seus compromisos amb el pacte nuclear de 2015 el maig passat, un any després de la retirada unilateral dels EUA de l'acord, que ha imposat a més sancions a Teheran. Salehi, en una visita a la instal·lació nuclear de Natanz, va afirmar que aquesta mesura mostra «la capacitat i la determinació» de l'Iran, que, segons l'acord nuclear, només pot usar centrifugadores de primera generació.

Està previst que el president iranià, Hassan Rohani, anunciï aquesta setmana el quart pas en la reducció de compromisos nuclears, després dels adoptats al maig, juliol i setembre passats. En cada ocasió Teheran ha donat un termini de 60 dies perquè la resta de signants de l'acord nuclear (Rússia, Xina, França, el Regne Unit i Alemanya) adoptin mesures pràctiques per tal de contrarestar les sancions nord-americanes.

En aquest sentit, els Estats Units van imposar ahir sancions contra nou figures del cercle de el líder suprem iranià, Ali Khamenei, i va exigir l'alliberament dels ciutadans nord-americans que encara segueixen retinguts a l'Iran amb motiu del 40 aniversari de la crisi d'ostatges a l'ambaixada nord-americana a Teheran.

Entre els sancionats hi ha el cap del Poder Judicial de l'Iran, Ebrahim Raisi, i el segon fill del líder suprem, Mojtaba Khamenei, va informar el Departament de el Tresor nord-americà, que ja va imposar restriccions financeres a l'aiatol·là el juny passat.

«Hem colpejat als funcionaris no elegits popularment que envolten el líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Khamenei, i implementen les seves polítiques desestabilitzadores», va explicar en un comunicat el secretari de Tresor, Steven Mnuchin.

Els sancionats estan relacionats amb diverses «accions malvades de el règim», incloses «execucions extrajudicials» i l'atemptat de 1994 contra la seu de l'Associació Mutualista Israelita Argentina (AMIA), que va deixar 85 morts, va assegurar Mnuchin.

Un dels afectats és el conseller d'Afers Exteriors del líder suprem iranià, Ali Akbar Velayati, requerit per la Justícia argentina en relació amb l'atemptat a l'AMIA, que 22 anys després roman impune. Les sancions afecten també l'oficina general de les Forces Armades de l'Iran, que segons Washington és l'entitat militar més important de país, i el seu líder, Mohammad Bagheri.

El secretari d'Estat dels EUA, Mike Pompeo, va demanar l'alliberament de «tots els nord-americans detinguts o desapareguts a l'Iran», mentre el seu Govern va assenyalar aquests arrestos com la prova que el Govern iranià «no ha canviat» des de la crisi de 1979. Pompeo va anunciar a més una recompensa de 20 milions de dòlars per qualsevol informació que ajudi a trobar Robert Levinson, un exagent de l'FBI desaparegut a l'Iran el 2007.