El ministre de Relacions Exteriors de Mèxic, Marcelo Ebrard, va anunciar que el seu país ha concedit asil polític a l'expresident bolivià Evo Morales després que ell ho sol·licités. L'exmandatari bolivià va presentar ahir formalment la sol·licitud al Govern mexicà, que ja diumenge s'havia ofert a acollir-lo.

La casa del dimitit president bolivià a la ciutat de Cochabamba va patir destrosses per part de desconeguts hores després que anunciés la seva renúncia a la direcció de l'Estat. L'habitatge, situat a la zona oest de Cochabamba, presentava vidres i adorns trencats, a més de mobles, nombrosos quadres i roba fora de lloc. A la façana i en alguns murs de l'interior els vàndals van pintar missatges contra Morales, qualificant-lo d'«assassí».

Paral·lelament, l'opositor Carlos Mesa va denunciar que «una turba violenta» es dirigia a l'hora de tancar la seva edició a casa seva, en el marc d'una nova jornada de disturbis a La Paz i El Alto per la crisi política oberta després de les eleccions presidencials del 20 d'octubre. «Moltes persones m'alerten assegurant que una torba violenta es dirigeix al meu domicili per destruir-lo. Sol·licito a la Policia Nacional que eviti aquesta bogeria», va escriure l'expresident i exvicepresident a Twitter sense donar més detalls.

Morales va instar els opositors Carlos Mesa, el seu contrincant a les presidencials, i el líder cívic Luis Fernando Camacho a «assumir la seva responsabilitat de pacificar el país i garantir l'estabilitat política i convivència pacífica del nostre poble». L'expresident va titllar al seu compte de Twitter tots dos opositors de «discriminadors i conspiradors», tot afegint que «passaran a la història com a racistes i colpistes».

L'advertència de Trump

Per part seva, el president dels EUA, Donald Trump, va advertir els presidents de Veneçuela i Nicaragua, Nicolás Maduro i Daniel Ortega, respectivament, que la sortida de el poder del seu fins ara homòleg bolivià és un clar «senyal» per a ells.