La Borsa espanyola va tornar a ser el fanalet vermell a Europa amb una retallada de l'1,21%, un reflex, per segon dia, que el preacord de govern entre el PSOE i Unides Podem no ha agradat a les companyies cotitzades, que temen principalment pujades d'impostos generalitzades. El selectiu Ibex-35 va caure 112,20 punts, un 1,21%, fins als 9.194,50 punts, de manera que els guanys anuals es queden en un 7,67%.

Pràcticament tots els mercats internacionals van romandre en negatiu, en un moviment que els analistes atribueixen a preses de beneficis per estar en zones de màxims, però en el cas de la Borsa espanyola la penalització és una reacció a la coalició de govern, que també s'ha notat en l'augment de la prima de risc des dels 69 als 75 punts bàsics.

Entre els valors més castigats, un dia més van aparèixer els bancs, que sumen a les seves pròpies debilitats en forma de manca de rendibilitat la possibilitat d'assumir nous impostos i pujades d'altres. MasMovil i ACS van ser els pitjors de la jornada, amb retallades del 3,9% i el 3,8%, seguits de Bankinter, que va perdre el 3,74% i Santander, Bankia i BBVA van cedir més del 3% cadascun.

En un altre ordre de coses, la Comissió Europea, que va demanar a Espanya la formació d'un nou govern «com més aviat millor», va evitar ahir valorar el pacte per a un Executiu progressista de coalició anunciat pel president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, i el líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias. «No tenim cap comentari a fer sobre la formació d'un govern a Espanya. És un assumpte nacional», va assegurar Mina Andreeva, portaveu cap de l'Executiu comunitari, en ser preguntada per la negativa reacció de la Borsa a l'acord.