El 92% de militants del PSOE va avalar ahir un govern de coalició amb Unides Podem en la consulta interna del partit, amb 95.421 vots. La votació, que va començar el divendres telemàticament i ahir dissabte va tenir lloc als punts presencials, va acabar a les 8 del vespre.

Poc després de dos quarts d'onze de la nit es van saber les xifres amb el 98% de vots escrutats, que van donar llum verd a l'acord per «un govern progressista de coalició», com es detallava a la pregunta.

La participació va ser del 63,01% amb 103.718 vots emesos. Hi va haver un 0,95% de vots en blanc i un 0,12% de vots nuls. El PSC també va celebrar ahir mateix la seva consulta, que va ratificar l'acord amb un suport del 93,64% dels vots i una participació del 44,94%.

En total, 178.600 militants del PSOE, el PSC i les Joventuts de totes dues formacions van poder decidir si avalaven el preacord per governar en coalició amb Unides Podem. Els militants socialistes van poder votar presencialment en les seves respectives agrupacions i també telemàticament.

La pregunta que els socialistes van haver de respondre és «Dones suport a l'acord entre el PSOE i Unides Podem per formar un govern progressista de coalició»?. En el cas del PSC, la participació va ser del 44,94% del cens (6.415 persones) d'un total de 14.276. També hi va haver un 5,22% de vots contraris (335), un 1,09% en blanc i un 0,05% de vots nuls. De les dades globals del cens, 17.315 afiliats pertanyen al PSC, prop de 9.000 a les Joventuts Socialistes d'Espanya i un miler a les Joventuts Socialistes de Catalunya.

Si la pregunta dels socialistes a les seves bases pretenia ratificar la decisió de Pedro Sánchez d'oferir a Unides Podem el govern de coalició, la formació de Pablo Iglesias posarà l'èmfasi en el fet d'haver aconseguit el govern de coalició per tal que la militància accepti també les condicions del pacte de mínims: «Estàs d'acord que participem en un govern de coalició en els termes del preacord firmat per Pablo Iglesias i Pedro Sánchez?» és la pregunta a la qual han de contestar els seus afiliats. La consulta d'Unides Podem, però, s'allargarà fins dimecres al matí.

Esquerra Unida i En Comú Podem també faran la seva pròpia consulta, igual que Esquerra, que consultarà a les seves bases sobre l'abstenció a Pedro Sánchez durant la jornada de demà.