02 de desembre de 2019
02.12.2019
Diari de Girona

El Parlament iraquià accepta la dimissió del primer ministre

El partit més votat en les darreres eleccions deixarà en mans dels ciutadans l'elecció del seu substitut

01.12.2019 | 23:58
Diversos metges atenen un ferit en les protestes als carrers.

En complir-se dos mesos de protestes violentes a tot el país per demanar més serveis bàsics i menys corrupció, el Parlament iraquià va acceptar la renúncia del primer ministre, Adel Abdelmahdi, i tot el seu Govern. Presentada dissabte per escrit al Legislatiu després de dos dies especialment violents al sud de la nació àrab i sota la premissa que significaria la sortida «en bloc» de tot el seu Executiu, la dimissió del dirigent va rebre llum verd en una sessió extraordinària de la Cambra.

Segons la Carta Magna, la força política amb més escons hauria de nomenar un substitut i el president de la República, Barham Saleh, encarregaria al candidat la formació d'un nou Govern. No obstant això, la coalició més votada en les eleccions de 2018, Sairún, amb 54 legisladors i avalada per l'influent clergue xiïta Muqtada al Sadr, va anunciar que deixarà l'elecció en mans de la gent que des de l'1 d'octubre ha sortit als carrers, en unes protestes que han causat ja gairebé 400 morts i 16.000 ferits.

«Tenint com a base les directrius de Muqtada al Sadr de posar fi a la quota partidista i sectària, la coalició Sairún anuncia la renúncia a aquest dret i la seva entrega als manifestants perquè el poble és l'amo d'aquesta decisió», va afirmar el president de l'aliança, Nabil al Tarfi. A la seu de Parlament, Al Tarfi va insistir que Sairún donarà suport al «candidat de la vila».

Després dels comicis de maig de 2018, Sairún va avalar el nomenament d'Abdelmahdi com a candidat de consens amb la segona força més votada, l'aliança Al Fath, de Hadi al Amri, però en el marc de les protestes ja havia amenaçat en diverses ocasions de retirar seva confiança al primer ministre.

El mandatari, per la seva banda, es va mostrar reticent a aquesta idea durant setmanes, advocant en el seu lloc per un acord entre els principals partits, tot i les demandes dels manifestants que exigeixen un canvi de govern i del repartiment de poder.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook