L'Audiència Provincial de Valladolid ha condemnat una dona, Inmaculada AM, a dos anys de presó i a el pagament d'una indemnització de 129.234,80 euros a l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) per un delicte d'estafa, comesos en cobrar durant setze anys la pensió de la seva mare morta.

El magistrat president de la Sala ha avançat aquest dimecres la decisió de la resolució judicial, després de l'acord a què han arribat el ministeri públic, la defensa i l'acusació que representava a l'INSS, un pacte que ha fet innecessari celebrar el judici.

Per imposar la pena, el tribunal ha tingut en compte la circumstància atenuant de reparació de dany i ha establert a més l'abonament d'una multa de sis mesos amb una quota de sis euros.

Els fets van passar durant setze anys, després que morís la mare de l'encausada, qui cobrava la pensió mínima, han explicat fonts jurídiques.

Una investigació de l'Institut Nacional de la Seguretat Social va descobrir el que estava passant, uns fets que ha reconegut la processada, que ha acceptat l'acord entre les parts i la pena imposada.

La quantia total deguda a l'INSS s'ha calculat en 129.243,80 euros, després que l'acusada hagi tornat ja dues quantitats: 6.131.98 i 235,65 euros.