El candidat a la investidura i líder del PSOE, Pedro Sánchez, va xocar amb el president del PP, Pablo Casado, i amb la portaveu de Cs, Inés Arrimadas, en sondejarlos per generar una alternativa que es desmarqui de la influència d'ERC, tal com han demanat els líders dels partits conservadors. Aquestes trobades van acabar de confirmar el que més o menys tothom imaginava, la investidura de Sánchez dependrà del que decideixi ERC.

La vicesecretària general dels socialistes i portaveu al Congrés, Adriana Lastra, va ser clara en la roda de premsa que va oferir després de les compareixences de Casado i d'Arrimadas: Sánchez va demanar l'abstenció al PP i el vot afirmatiu a Ciutadans. Aquesta aritmètica facilitaria la investidura del candidat socialista sense l'aval dels 13 diputats d'ERC.

No obstant això, la resposta del líder del PP va ser «no» i la de la portaveu de Cs i previsible futura líder, també, i tots dos van donar un argument similar: Sánchez no s'havia compromès a trencar la negociació amb el partit republicà. Aquesta apel·lació a PP i a Cs la porten repetint càrrecs del PSOE des de fa dies. Si volen treure-li a ERC la seva influència decisiva en la investidura i en el Govern que sorgeixi, ho tenen fàcil. En paraules de Lastra, si a Casado li «preocupa» que els independentistes catalans siguin «determinants», pot dissipar els seus temors de la «manera més simple», és a dir, ordenant als seus gairebé 90 diputats que s'abstinguin quan toqui votar la investidura.

Terceres eleccions

La dirigent socialista, però, va vaticinar que al Partit Popular, més que facilitar el camí de Sánchez a la Presidència de Govern, li interessa que se celebrin terceres eleccions o «mantenir el bloqueig indefinidament». A Arrimadas, per la seva banda, li va dir que «en la seva mà» també es troba la solució al bloqueig, fet pel qual li va demanar que voti a favor de la investidura de Sánchez.

El líder dels populars va replicar que el president en funcions únicament vol l'abstenció del PP per «blanquejar» el Govern «comunista» que està forjant al costat de Pablo Iglesias, al mateix temps que espera «el certificat» d'ERC des de la presó, on Oriol Junqueras compleix pena per un delicte de sedició. Segons el seu parer, el que ha de fer el líder socialista és renunciar a les negociacions per separat amb Unides Podem i amb ERC i plantejar altres opcions, i així, va fer referència a la formació d'un Govern en solitari avalat per Ciutadans i per Unides Podem, o bé lligar el suport de les formacions d'esquerres i dels regionalistes, al mateix temps que l'abstenció del partit liderat per Arrimadas.

La líder de Cs també va rebutjar l'oferta de Sánchez perquè no va veure en ell cap intenció d'abandonar les negociacions amb Unides Podem i amb ERC. Malgrat això, va mantenir la seva proposta per a un pacte de partits «constitucionalistes» o, com la va anomenar, la via dels «221 escons», és a dir, PSOE, PP i Cs junts. Ahir fins i tot va fer un pas més en transmetre a Sánchez una sèrie de punts sobre els quals construir un acord: arribar a pactes d'Estat, posar l'accent en un pacte nacional per l'educació, no apujar els impostos i una reforma electoral.

El Govern critica «les dretes»

Després d'aquestes reunions, el Govern manté la seva aposta per arribar a un acord d'investidura amb ERC, segons va confirmar la vicepresidenta de l'Executiu en funcions, Carmen Calvo, que va acusar «les dretes» de no voler el diàleg perquè «mai els ha importat gens el seu país».

Per part seva, ERC va advertir al PSOE que «el xantatge no li funcionarà» en les negociacions sobre la investidura i va insistir en la taula de diàleg per solucionar «el conflicte polític» entre Catalunya i l'Estat.