El Tribunal de primera instància de Brussel·les que ha de decidir sobre l'extradició de l'expresident de Catalunya Carles Puigdemont i els exconsellers Lluis Puig i Toni Comín han decidit ajornar la seva decisió fins el 3 de febrer per conèixer abans el pronunciament del Tribunal de Justícia de la UE sobre si Puigdemont i Comín tenen dret a immunitat com a eurodiputats.

Així ho ha comunicat la defensa dels polítics independentistes després de concloure una ràpida vista a la Cambra del Consell (Tribunal de Brussel·les).

El Tribunal de Justícia de la UE dictarà sentència dijous sobre el cas de la immunitat d'Oriol Junqueras i el veredicte podria tenir repercussions per als electes de 'Junts' que també tenen una demanda pendent als tribunals de la UE pel seu escó a l'Eurocambra, a més d'un recurs de mesures cautelars.

El lletrat Gonzalo Boye ha assegurat que, malgrat que Puig no opta a la immunitat europarlamentària, es continuarà tractant el cas "de manera conjunta".

Puigdemont veu l'ajornament "lògic"

"És lògica la decisió del tribunal de no prendre cap decisió quan encara hi ha pendent una decisió que afecta la nostra immunitat", ha defensat Puigdemont, satisfet amb l'ajornament.

Segons l'expresident, el jutge belga ha concedit la pròrroga "sense oposició" de la fiscalia belga, autoritat que representa a Espanya en el procediment d'extradició.

Sentència pel cas Junqueras

Puigdemont ha assegurat que la sentència del TJUE no necessàriament els afecta "directament" i ha recordat que ells tenen el seu propi "itinerari" jurídic.

Tanmateix, el líder de JxCat ha admès que si el TJUE confirma que la condició d'eurodiputat només s'adquireix pels vots a les urnes i que el jurament de la Constitució no pot ser un requisit per assumir el mandat, com va dir l'Advocat General, tindria repercussions per a ells.

"És evident que ens afectaria, però hem de veure la traducció directa", ha avisat.

Futur polític

Puigdemont no ha contestat si es presentarà a unes eleccions catalanes en cas d'obtenir escó i immunitat europarlamentària. "Tot això queda molt endavant", ha dit.

En aquest sentit, ha afirmat que prefereix anar "pas a pas" perquè "els escenaris polítics canvien amb gran facilitat" a Catalunya i a Espanya. Així, Puigdemont ha defensat que primer haurà de veure quines "afectacions" té el cas de la immunitat per a l'euroordre, però també per a la seva "activat política".

D'altra banda, Puigdemont ha negat que tingui intenció de fixar la seva residència a Perpinyà. "No canviaré la meva residència", ha assegurat Puigdemont, quan fa gairebé dos anys que viu a Waterloo, a Bèlgica.