El president de Parlament Europeu, David Sassoli, ha instat aquest dijous el Tribunal Suprem espanyol a complir amb el que li demana el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre Oriol Junqueras, amb la immunitat parlamentària ha reconegut la cort europea en una sentència.

"Prego a les autoritats espanyoles competents que compleixin la sentència. Jo ja he donat mandat als serveis jurídics del Parlament que avaluïn com més aviat millor l'aplicació dels efectes de la sentència sobre la composició del nostre Parlament", ha dit Sassoli en una declaració davant el ple de l'Eurocambra.

El president, que havia evitat pronunciar-se sobre el contingut de la sentència davant la premsa abans d'arribar a l'hemicicle, ha subratllat que la sentència de la justícia europea emesa aquest matí apunta que "la condició d'eurodiputat es considera adquirida des del moment de la proclamació "com a tal per part de les autoritats nacionals.

A més, ha recalcat que el TJUE ha determinat que la presó provisional "havia de revocar per permetre el diputat que acudeixi al Parlament i pugui completar les formalitats necessàries".

"En el cas que l'autoritat nacional competent consideri que aquesta mesura hagi de mantenir-se després que la persona en qüestió hagi assumit la condició de diputat, haurà de sol·licitar com més aviat al PE la revocació de la immunitat", ha dit Sassoli.

El president de l'Eurocambra no ha permès a cap dels grups fer cap declaració addicional sobre la sentència, cosa que tenia previst fer la líder dels Verds/ALE (grup en el qual s'emmarca ERC), Ska Keller.