El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha sentenciat aquest dijous que Oriol Junqueras hauria d'haver estat reconegut com a eurodiputat des de la proclamació oficial dels resultats dels comicis i gaudit des d'aquell moment de la immunitat que comporta aquesta condició.

La sentència, llegida pel president del TJUE, Koen Lenarts, considera que la condició d'eurodiputat i la immunitat s'adquireixen des de la proclamació dels resultats, encara que no s'hagin complert els tràmits que fixa la legislació nacional per assumir l'escó ni s'hagi participat en la sessió constitutiva de la cambra.

La cort afegeix que la immunitat del desplaçament garantida per als eurodiputats implica l'aixecament de qualsevol mesura provisional que li hagi estat imposada abans de ser proclamat electe, per tal de permetre-lo desplaçar-se a l'Eurocambra i participar en la sessió constitutiva.

En conseqüència, afirma, si el tribunal nacional competent -en aquest cas el Tribunal Suprem espanyol- considera necessari mantenir la mesura de presó provisional, ha de sol·licitar en la major brevetat a el Parlament Europeu que suspengui aquesta immunitat.

Tot i això, assenyala que correspon al Suprem apreciar els efectes que comporta la immunitat en altres procediments, en referència a la causa principal contra Junqueras pel referèndum il·legal de l'1 d'octubre de 2017, per la qual el líder independentista va ser condemnat en ferm a 13 anys de presó i inhabilitació.

El TJUE dóna així la raó a Junqueras i rebutja els arguments de l'Estat espanyol, compartits per la Comissió Europea i l'Eurocambra, que consideren que Junqueras no és eurodiputat consolidat i no gaudia d'immunitat, malgrat ser membre electe de Parlament Europeu, en no haver complimentat els tràmits exigits per la llei espanyola.

Junqueras va resultar elegit en els comicis europeus de maig, però el Tribunal Suprem no va permetre que el dirigent independentista, jutjat llavors en el procés pel referèndum il·legal de l'1 d'octubre de 2017 i en presó preventiva, abandonés la presó per acatar la Constitució davant la Junta electoral Central i recollir la seva acta d'eurodiputat com exigeix la llei electoral espanyola, en apreciar risc de fuga.

L'alt tribunal espanyol va preguntar al juliol al TJUE, a petició de la defensa de Junqueras, sobre l'abast de la immunitat com a eurodiputat al·legada per l'exvicepresident de la Generalitat i sobre si hauria d'haver permès sortir de presó per jurar o prometre el càrrec.

La sentència augmentaria les possibilitats de que la cort reconegui també la immunitat de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i la seva exconseller Toni Comín, fugits a Bèlgica, que també van obtenir escó en els comicis i tenen obertes diverses vies judicials per reclamar la seva immunitat.