El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat el president de la Generalitat, Quim Torra, a un any i mig d'inhabilitació per un delicte de desobediència en mantenir la pancarta per la llibertat dels presos i el llaç groc malgrat l'ordre de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar-los en el període electoral de les eleccions generals d'abril.

Torra va ser jutjat el 18 de novembre per tres magistrats del TSJC per un delicte de desobediència a l'ordre de la JEC, que va dictar que havia de retirar els símbols en període electoral per mantenir la neutralitat.

En el judici, Torra va reconèixer: "Sí, la vaig desobeir, però és que era impossible complir una ordre il·legal, tots els membres d'aquesta sala saben que aquesta era una ordre il·legal dictada per un òrgan que no tenia competència per fer-ho".

El tribunal l'ha inhabilitat per a càrrecs públics electes d'àmbit local, autonòmic, estatal i europeu, i per a l'exercici de funcions de govern "perquè de l'exercici d'aquest mateix tipus de responsabilitats públiques electives i governatives se'n va servir l'acusat per cometre el delicte".

A més a més, li imposa una multa de 30.000 euros tenint en compte que la seva actuació va ser en exercici del càrrec de president de la Generalitat i "la recalcitrant i reiterada actitud desobedient, i la seva conducta persistent en l'incompliment del que li havia ordenat successivament" la JEC.

Els fets

El tribunal veu provat el delicte de desobediència perquè es van mantenir a la façana del Palau de la Generalitat, algunes conselleries i Serveis Territorials dels Departaments de la Generalitat llaços grocs, fotografies dels dirigents independentistes empresonats i pancartes amb referències als "presos polítics" després del termini que la JEC va donar a Torra per retirar-los, el 19 de març a les 15.00 hores.

El TSJC conclou que el mandat de la JEC no va ser atès per Torra, "que no només no va ordenar la retirada a les façanes dels edificis depenents de la Generalitat dels llaços grocs i de les estelades en el termini establert, sinó que va arribar a dir (o consentir), en alguns casos, la seva substitució per altres llaços, blancs i amb una franja vermella".

«A mi només em pot inhabilitar el Parlament»

Torra, ha assegurat que "només" el Parlament el pot inhabilitar i ha anunciat que demanarà als grups parlamentaris que li van donar suport i aquells que s'hi vulguin afegir que "així ho expressin en una votació" a la cambra. "A mi no m'inhabilitarà un tribunal amb motivacions polítiques, només ho pot fer el Parlament", ha dit en una declaració institucional des del Palau de la Generalitat després que el TSJC l'hagi condemnat a un any i mig d'inhabilitació per desobediència. Per Torra, "ha de quedar palès on rau la sobirania del poble de Catalunya". El president considera que la seva sentència "ja estava escrita" per una justícia "partidista i completament injusta", i ha anunciat un recurs al Suprem.