El PP va registrar ahir al Congrés una sol·licitud de compareixença de la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, perquè expliqui si «algun membre» del Govern «ha donat alguna instrucció a l'Advocacia de l'Estat» entorn a la sentència sobre la immunitat d'Oriol Junqueras.

La compareixença, si té el suport de la majoria de la Mesa de la Cambra, es tramitaria perquè tingui lloc davant del ple.

Segons van indicar fonts del grup parlamentari popular, la petició de compareixença porta la signatura de la portaveu, Cayetana Álvarez de Toledo, i de 85 diputats més del PP, per la qual cosa es compleix així el requisit per al registre d'aquesta classe de sol·licituds, més de la cinquena part de l'hemicicle.

El Partit Popular va formular aquesta petició de compareixença arran d'unes declaracions fetes ahir per Calvo, que va avançar que l'Advocacia de l'Estat està analitzant la sentència de Tribunal de Justícia de la UE per definir una posició i «ajudar de la millor manera» al Suprem, que és la instància judicial a la qual competeix ara executar la decisió europea.

En els aclariments que adjunta el grup del PP a la petició, destaca la seva exigència d'aclariment d'aquestes paraules. «Què vol dir» i «en què consisteix» és pel que vol preguntar a la també ministra de Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat. Però, a més, com que Calvo va atribuir part del contingut de la sentència del Tribunal europeu a «l'herència» de l'anterior Govern de Mariano Rajoy, el PP també vol que la vicepresidenta expliqui a què s'ha referit amb aquesta afirmació.

Arrimadas alerta de «pressions»

Ahir mateix, la portaveu de Cs al Congrés, Inés Arrimadas, es va manifestar en una línia similar: va advertir de possibles «pressions» a l'Advocacia de l'Estat tenint en compte els precedents, com la «purga» que l'actual Govern va fer amb l'ara diputat de la formació taronja Edmundo Bal.