24 de desembre de 2019
24.12.2019
Diari de Girona

ERC i PSOE ultimen els «últims serrells» de cara a la investidura de Sánchez

L'Advocacia de l'Estat es decantarà a favor de deixar sortir Junqueras de la presó per recollir l'acta d'eurodiputat La portaveu republicana admet contactes «discrets» amb els socialistes La Mesa del Congrés habilita els dies 28, 29 i 30 de desembre davant la possibilitat de celebrar-se el debat

23.12.2019 | 23:03
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ahir en roda de premsa.

PSOE i ERC ultimen els «serrells» de cara a la investidura de el líder socialista, Pedro Sánchez, a l'espera de les al·legacions que presenti l'Advocacia de l'Estat a la sentència de Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat d'Oriol Junqueras, peça clau per desencallar la votació.

Segons va informar El Periódico, rotatiu del mateix grup editorial que Diari de Girona, els serveis jurídics de l'Estat tenen fins al 2 de gener per presentar el seu informe i de moment només se sap, segons fonts governamentals, que anirà en la línia del de juny, quan es va mostrar a favor que Junqueras pugui adquirir l'acta d'eurodiputat, igual que el mateix Tribunal Suprem havia acordat una mica abans amb l'escó de diputat espanyol.

Amb aquesta petició l'Advocacia mantindria la coherència amb el que la mateixa institució va reclamar al juny, serà una demanda temporal i en consonància amb la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Mentrestant, el PSOE i el Govern de Sánchez guarden silenci, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va confirmar ahir que la negociació amb el PSOE es va reprendre amb contactes «discrets» mitjançant missatges de mòbil.

Vilalta va confirmar que només queden «serrells» per acordar la investidura de Pedro Sánchez, tot i que va puntualitzar, però, que ERC segueix a l'espera de les al·legacions de l'Advocacia de l'Estat. ERC va advertir que no acceptaran que la «doctrina Junqueras» sorgida de la sentència europea serveixi «per a tots» menys per al propi líder republicà, en al·lusió a l'efecte que aquesta resolució pugui tenir en el cas de l'expresident Carles Puigdemont, fugit de la justícia espanyola.

Tenint en compte que aquesta sentència afecta el líder d'ERC, no és possible obviar i deixar-la al marge de la negociació, va assenyalar Vilalta, amb la qual cosa el que passi amb la mateixa pivota sobre la negociació, i no perquè ERC esperi que el PSOE s'immisceixi en l'àmbit judicial sinó perquè repercuteix en l'eix central de l'acord que es negocia.


«Desactivar la via repressiva»

Aquest eix passa, va dir, per «activar la via política per resoldre un conflicte que és polític, el que enfronta Catalunya amb l'Estat» i per «desactivar la via repressiva» contra l'independentisme català, per la qual cosa els republicans insisteixen en la necessitat de crear «un instrument» permanent de diàleg i negociació. Aquest «instrument» seria una «taula de diàleg» entre els dos governs, el de l'Estat i el català, que permeti «canalitzar la negociació, i en la qual sigui possible poder parlar de tot, amb un calendari prefixat, i unes garanties de compliment».

Marta Vilalta va explicar, en aquest sentit, que tot i que ERC segueix remenant les mateixes dates per a la investidura, en situar-la entre el 27 de desembre i el 4 de gener, «no és tant una qüestió de dates com de continguts» i que en això posaran «èmfasi». Els «serrells» tenen molt a veure, va insistir, amb «la concreció del format en la lògica de fer real el que hem dit, activar la via política i desactivar la repressiva».


Abans d'acabar l'any

A falta d'avenços, la Taula de Congrés va acordar habilitar els dies 28, 29 i 30 de desembre, jornades que eren inhàbils a efectes parlamentaris, davant la possibilitat que en aquestes dates pogués celebrar-se el debat d'investidura, tot i que també està oberta la possibilitat que es convoqui per als primers dies de gener. Fonts parlamentàries van explicar que la reunió de la Mesa no va aportar cap pista sobre quan podria tenir lloc el debat d'investidura, però sí que va adoptar aquesta decisió, de caràcter merament preventiu, per si finalment pogués celebrar-se abans que acabi l'any, sense obstacles reglamentaris.

«Sempre ens han dit que les sentències s'han d'acatar i complir, doncs això», va subratllar la portaveu d'ERC abans d'afegir que «la justícia espanyola té ara l'oportunitat de rectificar assumint el que diu la justícia europea».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook