La Justícia argentina va revocar l'ordre de presó preventiva contra la vicepresidenta de país, Cristina Fernández de Kirchner, per la firma el 2013 d'un memoràndum d'entesa entre la nació i l'Iran. El Tribunal Oral Criminal Federal número 8 va resoldre deixar sense efecte la mesura en el marc de la causa que investiga el presumpte encobriment dels iranians acusats de l'atac contra una mútua jueva de Buenos Aires el 1994, que va deixar 85 morts i segueix impune, mitjançant un pacte entre l'executiu de Fernández amb el Govern de país persa.

L'acord -que a l'Argentina es va declarar inconstitucional i a l'Iran no es va arribar a convalidar- pretenia establir una investigació conjunta de l'atemptat contra la mútua AMIA de Buenos Aires, l'autoria del qual està atribuïda al grup Hezbol·là i a exalts càrrecs iranians.

Malgrat que dos anys enrere el magistrat federal Claudio Bonadio va dictar el processament de l'actual vicepresidenta pels delictes de traïció a la pàtria i encobriment agreujat i va demanar la seva detenció, aquesta mesura no va poder dur-se a terme a causa dels furs que Fernández posseïa pel seu càrrec de senadora.

La causa es va iniciar després d'una denúncia del fiscal Alberto Nisman, que als pocs dies de fer-se pública l'acusació contra Fernández va aparèixer al seu apartament amb un tret al cap, una mort que encara no ha estat aclarida i que ha generat gran polèmica al país austral.

Declaració de l'actual president

La investigació pel memoràndum amb l'Iran també va portar a declarar al juliol com a testimoni l'actual president argentí, Alberto Fernández, que va assumir el càrrec el passat 10 de desembre.

Malgrat aquesta revocació, la vicepresidenta encara afronta diferents peticions de presó preventiva en altres casos en què se l'acusa de presumpta corrupció, entre ells l'anomenada «causa dels quaderns» i altres derivacions d'aquesta investigació.