El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reaccionat al missatge nadalenc del Rei, quan va dir que Catalunya és una seriosa preocupació, replicant-hi: "No. El que és una seriosa preocupació és l'Estat espanyol avui a Europa".

Ho ha dit aquest dimarts durant un discurs en el cementiri barceloní de Montjuïc, després de l'ofrena anual davant la tomba de l'expresident de la Generalitat Francesc Macià, que va morir el dia de Nadal de 1933, i acompanyat del seu Govern.

Espanya és, per a Torra, "un Estat que vulnera els Drets Humans, que incompleix les resolucions dels tribunals de justícia europeus i que nega el dret inalienable dels catalans a exercir el seu dret a l'autodeterminació".

Roger Torrent al Rei: "El preocupant és una monarquia que veu Catalunya com a preocupació"

El president del Parlament, Roger Torrent, ha reaccionat al missatge nadalenc de Felip VI, quan va dir que Catalunya és una seriosa preocupació, replicant-hi que "el que és preocupant és una monarquia que veu Catalunya com una preocupació". Torrent ha afirmat que la monarquia "és incapaç de donar també una resposta a l'alçada de les circumstàncies, allò que demanen el conjunt dels catalans i les catalanes, que és més democràcia". "El que és preocupant és un Estat que respon a aquesta voluntat majoritària d'aquesta societat amb repressió, amb presó i exili", ha afegit.

El PSOE defensa que el Rei "ha identificat amb nitidesa" els reptes d'Espanya en el seu missatge "d'esperança i confiança"

La presidenta de l'PSOE, Cristina Narbona, ha elogiat el discurs nadalenc de Felip VI perquè, al seu judici, el Rei "ha identificat amb nitidesa" els reptes, preocupacions i fortaleses de la societat espanyola en aquest moment.

En declaracions en un vídeo difós pel PSOE aquest dimecres, 25 de desembre, Narbona ha defensat que el missatge del Rei és "d'esperança i confiança", després de trucar a enfortir els valors que han sustentat la democràcia espanyola i especialment l'enteniment dins la Carta Magna.

"Reitera la necessitat de confiar en una societat com l'espanyola que en aquests moments està inserida en el món, amb capacitat per resoldre els seus problemes, amb capacitat d'entesa i de consens entre diferents", ha incidit la dirigent socialista.

Podem valora la moderació del discurs

El secretari d'Acció de Govern de Podem, Pablo Echenique, ha valorat que el Rei Felip VI "va moderar" el seu to en el discurs de Nadal i creu que demostra "millor olfacte" polític davant el nou escenari que viu el país.

En declaracions a la premsa, Echenique ha assenyalat que al·locució d'ahir suposa una "objectiva diferència" respecte al missatge de el 3 d'octubre de 2017, dos dies després del referèndum d'independència de Catalunya. "Davant el Felip VI de fa dos anys que va decidir impulsar la idea d'Espanya estreta i autoritària que tenen els partits de la dreta, ahir vam veure un intent de apropar-se a la majoria d'espanyols", ha valorat.

PP, Ciutadans i Vox elogien el discurs

El president del PP, Pablo Casado, ha celebrat a través de Twitter que el rei Felip VI hagi "tornat a defensar" la Constitució i la unitat d'Espanya en el seu discurs tradicional de la vigília de Nadal. A través de la xarxa social Twitter, el màxim mandataris dels conservadors espanyols ha destacat la part del discurs en què el monarca animava a confiar en Espanya i convidava la ciutadania a mantenir-se "unida en els valors que compartim, sense divisions ni enfrontaments que erosionen la convivència i empobreixen el nostre futur". Després d'això Casado ha escrit: "Al seu missatge, el rei Felip VI ha tornat a defensar la vigència de la Constitució i la unitat d'Espanya".

Per la seva banda, també des de Twitter, Vox ha subratllat una part de l'al·locució de Felip VI: "Confiem en nosaltres mateixos, confiem en Espanya i mantinguem-nos units". El missatge de la xarxa social acaba amb les sigles V.E.R.D.E, el significat de les quals és "Viva El Rei d'Espanya".

Precisament, també la portaveu de Ciutadans al Congrés dels Diputats, Inés Arrimadas, ha destacat de discurs de Rei, la mateixa frase de Vox: "Confiem en nosaltres mateixos, confiem en Espanya". Arrimadas ha qualificat el discurs de Felip VI d'"encertat i pertinent", després de coincidir amb el rei en què els espanyols tenen "grans reptes per davant, i la millor forma de encarar-los és unint-se al voltant dels valors constitucionals." Ho vam fer en el passat i podem tornar a fer-ho", ha assenyalat.

Rufián el compara amb un míting de VOX

El diputat d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Gabriel Rufián, ha comparat el discurs del Rei amb un "míting de Vox" i demana a la Junta Electoral Central que el "compensi". A través de Twitter també ha ironitzat amb un "Felipe parlant de drets i llibertats, i tu amb por a tuitejar". I ha acabat sentenciant: "Si no us agrada el #DiscursoDelRey doncs no el votis més".

També des d'ERC, Ernest Maragall ha afirmat que el del Rei és "un discurs que no respecta Catalunya ni afegeix cap via de compromís ni de diàleg institucional".

El PNB critica que el Rei no digui "res" a bascos, catalans i gallecs que no s'hi identifiquen

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha criticat que el discurs de Felip VI es va dirigir a la majoria de la ciutadania espanyola, però no recull "absolutament res" pels qui no se senten identificats amb aquest model que el monarca "enalteix", i que són uns "quants milions, a Catalunya, Euskadi i a Galícia", obviant que són "ciutadans que tenen legítimament una altra visió de l'Estat".

En una roda de premsa a Bilbao, ha qualificat de "discurs fàcil" el del Rei, que "tapa la realitat, va a la lloa de la Constitució espanyola, i no parla de les necessitats de reforma" de la Carta Magna.

ANC

El vicepresident de l'ANC, Josep Cruanyes, ha reaccionat al missatge nadalenc del Rei, quan va dir que Catalunya és una seriosa preocupació, replicant-hi que "la preocupació de Catalunya és que es vulnerin els drets fonamentals i que es respecti el dret a ser sobirans i independents".