El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, va assegurar ahir que el seu Executiu «garanteix la unitat i la integració» de la comunitat autònoma, sortint al pas de l'aprovació a l'Ajuntament de Lleó i en altres municipis de la província d'una moció a favor de l'autonomia de la Regió Lleonesa. En el seu compte de Twitter, Fernández va escriure: «El benestar de #CYL en cap cas passa per dividir, enfrontar i aixecar fronteres». També ha advertit que «Espanya no es pot permetre les aventures territorials del socialisme».

El ple de l'Ajuntament de Lleó va aprovar divendres per majoria una moció a favor de l'autonomia de la Regió Lleonesa, que formen les províncies de Lleó, Zamora i Salamanca, i presentada pel grup municipal de la Unió del Poble Lleonès (UPL) i que va obtenir el vot favorable del PSOE i Podem, amb el vot en contra de PP i CS. Segons ha informat la UPL en un comunicat, divendres es va presentar la moció pel seu debat en tres ajuntaments: Matadeón dels Oteros, Crémenes i Cabrillanes, i va obtenir un suport unànime en el primer (d'UPL, PP i PSOE); només el vot en contra del PSOE a Cabrillanes i l'abstenció de PSOE a Crémenes. A Santa Maria del Páramo es presentarà demà.

La moció planteja «transmetre a les Corts el posicionament d'aquest ple en el fet que la Regió Lleonesa té dret a constituir-se en comunitat autònoma, instant les Corts autonòmiques a iniciar els tràmits per a la consecució de l'autonomia de la Regió Lleonesa de les tres províncies que la conformen Lleó, Zamora i Salamanca».