Jubilar-se serà més difícil a partir de l'any vinent. L'edat legal de jubilació a Espanya augmentarà per al 2020 fins als 65 anys i 10 mesos amb caràcter general, dos mesos més que el 2019. Aquest increment, el qual marca la tendència d'una jubilació cada vegada més tardana, no tindrà efecte per al 2020 per als treballadors que acreditin un període mínim de cotització d'almenys 37 anys o més. Aquest podran jubilar-se als 65 anys.

A més a més, per calcular la quantitat de la pensió que es rebrà es tindran en compte els últims 23 anys treballats, xifra que queda molt lluny ja dels 15 que es computaven el 2012. Aquestes condicions s'aniran modificant de manera progressiva en els pròxims anys fins a 2027, quan l'edat legal per accedir a la jubilació quedarà establerta en els famosos 67 anys. En aquest moment, seran necessaris els últims 25 anys per al càlcul de la base reguladora, que determinarà la pensió de jubilació. Progressivament, cada any s'han d'anar sumant diverses setmanes més de treball per poder ser pensionista sense perdre diners.

Reforma del 2011

Tots aquests canvis són conseqüència de la reforma de les pensions aprovada el 2011 pel Govern de José Luís Rodríguez Zapatero, d'acord amb la resta de partits i agents socials, que va introduir una sèrie de mesures que van començar a aplicar-se de forma progressiva a partir del 2013, amb l'objectiu d'endarrerir l'edat de jubilació. En definitiva, cal treballar més per poder jubilar-se i sobretot, si es vol tenir la millor prestació possible. La reforma va introduir els 67 anys a partir del 2027, tot i que aquells que hagin acumulat més de 38 anys i mig mantenen el dret de jubilar-se als 65 anys cobrant el 100% de la pensió.

També s'endureixen les condicions per cobrar aquesta totalitat de la pensió: el 2020 serà necessari tenir 36 anys cotitzats, sis mesos més del que es demanava entre el 2013 i el 2019.

Canvis en la jubilació parcial

Els requisits d'accés també canvien per poder acollir-se a la jubilació parcial, és a dir, la que possibilita compatibilitzar la jubilació i un lloc de treball a temps parcial. Al gener es necessitaran ja 35 anys o més cotitzats per poder accedir a la jubilació parcial amb 61 anys i 10 mesos (quan el 2019 es podia fer amb 61 anys i 8 mesos), edat que s'amplia als 62 anys i 8 mesos pels que disposin de 33 anys cotitzats.

Envelliment de la població

L'envelliment de la població s'accelerarà bruscament a Espanya. Així ho adverteix la OCDE en l'informa que publica anualment Pensions at Glance, en el que ressalta que aquesta tendència de l'envelliment seguirà pressionant el sistema de pensions espanyol. El 2050 hi haurà 78 persones amb més de 65 anys per cada 100 en edat de treballar (entre 20 i 64 anys), davant de les 33 persones que hi ha ara per cada 100 segons es reflecteix a l'informe. Això significa que la taxa de dependència s'haurà més que duplicat en tres dècades fins a situar-se al capdavant de la OCDE, segons les projeccions de la ONU, que són més pessimistes que les de l'Eurostat, que reflecteixen un augment menor. En qualsevol cas, Espanya es manté líder dels països més envellits i amb una ràtio pitjor entre persona cotitzant i pensionista, només darrere de Japó (amb una taxa del 80,7%) i Corea (78,8%).

Això suposa que en poc més de 30 anys hi haurà poc més d'una persona que cotitzi per cada persona jubilada, davant dels 2,3 que hi ha actualment.

Pel 2020 el Govern ja no podrà recòrrer a la guardiola de les pensions per fer front a les pagues extres després que hagi retirat 2.900 milions més en aquest exercici. Es queda així pràcticament buida, amb poc més de 2.150 milions.

Més poder adquisitiu

El que no rebran els 8,2 milions de persones jubilades de l'Estat espanyol el proper any és la «petita paga» que els van abonar el mes de febrer per compensar la dècima de desviament de la inflació i que va suposar una mitjana de 13 euros per persona.

I és que els jubilats han guanyat aquest any poder adquisitiiu, ja que els preus han pujat de mitjana un 0,7% menys de la meitat que la seva revalorització.