Les autoritats d'Austràlia van ordenar l'evacuació de milers de persones a causa dels incendis forestals al sud-est de país, que han causat almenys vuit víctimes mortals des de dilluns, i davant l'amenaça que s'agreugin en els propers dos dies. A l'estat de Nova Gal·les del Sud, el més afectat pels incendis que cremen des de la primavera austral, al setembre, s'ha declarat novament l'estat d'emergència a causa dels pronòstics de temperatures per sobre dels 40 graus i forts vents a la costa meridional. La mesura permetrà als bombers de Nova Gal·les del Sud realitzar evacuacions forçoses davant l'avanç dels focs, que han matat ja 17 persones a tot el país i ha destruït més de 1.300 habitatges, 400 d'ells arrasats durant els últims dies al sud-est de país.

«La prioritat avui és combatre el foc i evacuar la població per posar-la fora de perill. El que és absolutament important és que seguim realitzant aquestes tasques tan importants», va assegurar el primer ministre asutralià, Scott Morrison, mentre visitava algunes de les zones afectades pels incendis. Morrison es va veure increpat per alguns residents d'una localitat afectada pels greus incendis forestals que estan arrasant Nova Gal·les de Sud, un dels quals el va acusar de «deixar que el país es cremi».

Les autoritats de Nova Gal·les de Sud i de l'estat fronterer de Victòria, en què ha mort aquesta setmana una persona i han desaparegut altres 17 pels focs, han demanat especialment als turistes que abandonin les zones de perill.

Mentrestant, a la localitat costanera de Mallacoota, on estan atrapats uns 1.000 habitants i 3.000 turistes, s'enllesteixen els preparatius perquè un vaixell de l'Armada es faci càrrec de la primera de diverses evacuacions massives a partir d'avui al matí, segons va anunciar el cap de Govern de l'estat de Victòria, Daniel Andrews.