El socialista Pedro Sánchez ha aconseguit aquest dimarts ser investit president de Govern a l'superar la votació definitiva en el Ple de Congrés per només dos vots de diferència, 167 a favor davant 165 en contra, el marge més estret de l'Espanya constitucional.

No hi ha hagut absències ni sorpreses d'última hora i el líder del PSOE ha obtingut el suport de 167 diputats: 120 del PSOE, 35 d'Unides Podem i les seves confluències, sis del PNB, tres de Més País-Equo-Compromís i els altres tres que sumen els representants de Terol Existeix, Nova Canàries i Bloc Nacionalista Gallec (BNG).

Per contra, el bloc del 'no' s'ha quedat en 165 escons: els 88 de PP, els 52 de Vox, els 10 de Ciutadans, els vuit de Junts per Catalunya, els dos de la CUP, els altres dos d'Unió del poble Navarrès (UPN), un Fòrum Astúries, un altre el Partit Regionalista Càntabre (PRC) i un més Coalició Canària, la diputada Ana Oramas s'ha mantingut en el rebuig tot i que la seva formació havia acordat abstenir-se.

En la votació, pública i per crida, amb els diputats posats en peu per anunciar el seu vot de viva veu, hi ha hagut també 18 abstencions dels 13 diputats d'Esquerra Republicana (ERC) i els cinc d'EH Bildu.

Es tracta de l'marge més estret de el sistema democràtic sorgit de la transició. Fins ara, els resultats més ajustats els van tenir els anteriors presidents socialistes: José Luis Rodríguez Zapatero el 2008, amb 169 suports enfront de 158 en contra (onze vots), i Felipe González 1989, amb 167 vots enfront de 155 (12).

Segona votació

La d'aquest dimarts ha estat la segona votació d'aquest Ple d'investidura, ja que el diumenge, vigília de Reis, es va celebrar la primera, en la qual el candidat socialista necessitava majoria absoluta (176 diputats), i Sánchez només va obtenir 166 vots (va faltar una diputada d'en Comú per malaltia) enfront dels 165 en contra.

A la segona volta que preveu la Constitució, que ha de tenir lloc a les 48 hores, ja només cal tenir més vots a favor que en contra i tant és la diferència.