Les autoritats nord-americanes creuen que l'Iran va enderrocar amb míssils l'avió ucraïnès que es va estavellar aquest dimecres després d'enlairar a Teheran, cobrant-se la vida de les 176 persones que viatjaven a bord, segons informa la cadena nord-americana CBS, una tesi que ha vingut a avalar en certa mesura el mateix president, Donald Trump.

Segons les fonts consultades per aquest mitjà, la informació d'Intel·ligència recollida després del sinistre, que s'ha produït hores després que l'Iran ataqués dues bases militars a l'Iraq en què estan desplegats militars nord-americans a represàlia per la mort del general Qasem Soleimani en un bombardeig nord-americà a Bagdad, apunta en aquest sentit.

Així, es va detectar que el senyal d'un radar era apagada i els satèl·lits nord-americans van detectar dos llançaments de míssils terra-aire, els quals es van produir poc abans que l'avió esclatés.

Les autoritats federals han rebut aquesta informació d'Intel·ligència aquest dijous i, segons un dels assistents a la trobada, s'haurien trobat components de míssils prop del lloc del sinistre. Preguntat sobre l'accident aquest dijous, Trump ha assegurat que ell mateix tenia les seves "sospites". "No vull dir-ho perquè altres persones tenen també les seves sospites", ha afirmat.

"És un fet tràgic, però algú va poder cometre un error de l'altre costat", ha afegit. "Estava volant per un barri molt dur i algú va poder cometre un error", ha insistit. "Algunes persones diuen que va ser (un problema) mecànic. Jo personalment no crec que aquesta sigui la qüestió", ha tancat.

La versió de Teherán

Teheran ha donat a conèixer aquest dijous l'informe preliminar de l'Agència d'Aviació Civil sobre l'accident del Boeing 737 de l'aerolínia ucraïnesa Ukraine International Airlines, en el qual s'assenyala que el pilot de l'aeronau no va alertar de fallades en l'aparell i que el mateix va patir un incendi abans d'estavellar.

El director de l'Agència Nacional d'Aviació Civil de l'Iran, Ali Abedzadé, ha explicat que els investigadors han recuperat les dues 'caixes negres' de l'aeronau sinistrada i ha assenyalat que els dispositius tenen "danys" derivats de l'incendi i de l'accident.

Pel que fa al desenvolupament del vol, ha dit que el pilot no va enviar cap missatge informant de fallades o anomalies en el vol i que diversos testimonis en terra han relatat que l'avió va patir un incendi abans d'estavellar-se, poc després d'enlairar-se de l'aeroport internacional Imant Khomeini de Teheran.

"Segons el relat de testimonis, tant de persones en terra com de tècnics que van veure l'avió volant, es va detectar un incendi a l'avió i després l'aparell es va estavellar contra el terra. La trajectòria de l'avió indica que primer anava cap a l'oest, girant després del problema, i que estava tornant a l'aeroport en el moment de l'accident", ha explicat.

En aquest sentit, ha assenyalat que l'aeronau va tenir un primer impacte contra el terra en un parc i després va continuar patint altres cops contra la superfície fins que va quedar sobre el terreny amb greus danys estructurals.