Pedro Sánchez ha imposat la seva marca en el proper Govern de coalició i ha resolt la seva primera fricció amb Podem nomenant tres vicepresidentes més que ocuparan aquest càrrec al costat de Pablo Iglesias. Es tracta de tres dones (Carmen Calvo, vicepresidenta de Presidència, Nadia Calviño, d'Assumptes Econòmics, i Teresa Ribera, de Transició Ecològica) que ja eren pesos pesants de l'equip de Sánchez i el paper de les quals adquireix en aquest nou executiu una major rellevància, mentre que el líder de Podem perd visibilitat.

A aquests noms es van sumar el d'una altra dona, María Jesús Montero, que mantindrà Hisenda i serà la nova portaveu de Govern i per tant la principal encarregada de donar el missatge polític de la primera coalició de la democràcia. Durant dies, abans fins i tot de la investidura, els noms dels ministres de Podem es van anar filtrant als mitjans de comunicació sense esperar que fos el president del Govern qui els fes oficials.

I no només els ministeris, perquè també es van donar a conèixer noms per a càrrecs inferiors com secretaries d'Estat o assumpció d'àrees com els compromisos de l'agenda 2030 -que fins ara coordinava com a alta comissionada Cristina Gallach- que no se sabia que passarien a Podem.

Així, Sánchez va decidir sorprendre tothom, fins i tot Podem, anunciant les quatre vicepresidències. Des del partit d'Iglesias van negar qualsevol malestar després d'assabentar-se de la quarta vicepresidència, que desconeixien, però el cert és que el primer Govern de coalició de la democràcia neix ja amb tota mena d'especulacions sobre els primers desencontres entre una i altra part. I amb les primeres friccions.

Les tres vicepresidentes i altres noms que s'espera que continuïn -com José Luis Ábalos o Fernando Grande-Marlaska, entre d'altres- conformaran el nucli dur d'aquest nou executiu. El president del Govern comunicarà diumenge al Rei la llista completa amb els ministres del seu Executiu, que prendran possessió dels seus càrrecs dilluns, i dimarts participaran en el primer Consell de Ministres.