El president del Govern, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, van acordar mantenir una reunió després de la formació de l'executiu per reprendre el diàleg. Ho van fer en una conversa telefònica que, segons fonts de La Moncloa i de la Generalitat, va ser cordial en tot moment i en què els dos dirigents van parlar sobre la situació política actual. La reunió entre tots dos tindrà lloc un cop s'hagi format el gabinet de coalició que està dissenyant Sánchez.

En la seva conversa, que va tenir lloc a dos quarts de deu del matí i que va durar uns set minuts, no van concretar encara si la trobada tindrà lloc a Madrid o a Barcelona. Sánchez va traslladar a Torra que vol recomençar i reprendre el diàleg i també la seva «voluntat sincera» d'intentar solucionar el conflicte polític a Catalunya.

Fonts de la Generalitat també van destacar que la conversa, la primera des que Sánchez va revalidar el càrrec de president, va transcórrer en un to cordial i que els dos presidents es van emplaçar a mantenir una reunió després de la formació de Govern. Torra vol que aquesta reunió serveixi per encarrilar la taula de negociació entre executius que van pactar PSOE i ERC de cara a la investidura. Segons l'acord, aquesta futura taula de negociació entre governs ha de quedar constituïda quinze dies després que es formi l'executiu i actuarà «sense més límits que el respecte als instruments i als principis que regeixen l'ordenament jurídic democràtic». Les mesures que consensuïn les dues parts se sotmetran a consulta a Catalunya.

Per part seva, el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Montesinos, va recriminar al cap de l'executiu que segueixi endavant amb la «negociació bilateral» amb Catalunya en comptes de dir-li al president de la Generalitat que «faci les maletes» i «deixi d'estar al capdavant» del Govern autonòmic. El dirigent del PP va assegurar que «en qualsevol democràcia occidental» de l'entorn aquesta trucada hauria d'haver servit perquè Sánchez «li digués a Torra que fes les maletes i que no passi ni un minut més com el representant dels catalans».

En aquest punt, va destacar que Torra està «inhabilitat en termes polítics» perquè no exerceix com a president de tots els catalans. «És el representant ordinari de l'Estat a Catalunya i el que fa cada dia és atacar sistemàticament l'Estat al capdavant de la Generalitat», va destacar.

Paral·lelament, la portaveu del grup de Ciutadans al Parlament, Lorena Roldán, va afirmar que és «incomprensible» que el president del Govern reconegui Quim Torra com a interlocutor tot i estar inhabilitat i que «no representa més catalans que els independentistes». Roldán es va preguntar «què ha de parlar Sánchez amb Torra, una persona inhabilitada per un delicte de desobediència».

«Torra no hauria ni d'ocupar el seu escó al Parlament, ni de bon tros ser el president de tots els catalans ni el seu interlocutor vàlid», va assenyalar, tot denunciant que el president de la Generalitat «no pensa en l'interès de tots els catalans, sinó en els privilegis dels secessionistes».

La petició de Moreno

D'altra banda, el president andalús, Juanma Moreno, va remetre una carta al president del Govern, la tercera des que va accedir al càrrec, en què reclama de nou una reunió «urgent» que l'executiu autonòmic espera que es produeixi abans de la trobada amb el president català.

En la missiva, Moreno reclama que es tractin assumptes com la reforma del finançament autonòmic, el pagament de la liquidació de l'IVA, un pla d'infraestructures bàsiques per a la comunitat o la retirada de la «intervenció» o la convocatòria del Consell de Política Fiscal i Financera, va anunciar el portaveu de l'executiu andalús. Elías Bendodo.