Pedro Sánchez ha decidit donar prioritat a l'economia en el seu nou Govern i en una nova jornada d'anuncis va sorprendre amb perfils tècnics per a carteres com Exteriors mentre confirmava bona part dels seus actuals ministres. A cap de les travesses havia aparegut la triada per Sánchez per al Ministeri d'Afers Estrangers, Arancha González Laya, una jurista experta en comerç internacional que dirigia precisament l'ITC, organisme conjunt de l'ONU i l'Organització Mundial de Comerç dedicat a aquest camp. La seva elecció -que ha agradat a Podem i és ben vista per antecessors del PP en el càrrec com José Manuel García Margallo- és conseqüent amb el caràcter que es vol donar al ministeri en aquesta nova etapa a la diplomàcia, col·locant l'economia com a epicentre de les relacions exteriors.

A més, un economista de prestigi internacional serà qui assumeixi un dels reptes més complicats que li espera al Govern: la reforma del sistema de pensions. Es tracta de José Luis Escrivá, fins ara president de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal, que serà ministre de Seguretat Social, Inclusió i Migracions.

Hi va haver una altra sorpresa, en aquest cas més política, ja que el secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, serà el proper ministre de Sanitat. Sánchez dona així una cartera a un dels negociadors que va aconseguir l'abstenció d'ERC al Congrés que va fer possible la seva investidura.

En una jornada en què els anuncis i confirmacions de ministres es van continuar succeint, com dijous, a comptagotes, es va saber que repetiran altres cinc ministres de l'encara executiu en funcions. Com ja s'esperava, es va confirmar que el secretari d'Organització socialista, José Luis Ábalos, seguirà al seu ministeri. Ábalos, «pilar fonamental» d'aquest executiu, segons va destacar La Moncloa en el seu missatge als mitjans, continuarà dirigint aquesta cartera, que ja no es dirà de Foment sinó de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. La seva cartera mantindrà les competències d'habitatge i segons La Moncloa anirà «més enllà» i se centrarà també en el desenvolupament integral d'àrees metropolitanes.

També es va confirmar la permanència en el Consell de Ministres de Fernando Grande-Marlaska al capdavant d'Interior; Luis Planas a Agricultura, Pesca i Alimentació; Reyes Maroto a Indústria i Margarita Robles al capdavant de Defensa. Tots ells se sumen als quatre noms de dones que va confirmar dijous Sánchez: les tres vicepresidentes Carmen Calvo, Nadia Calviño i Teresa Ribera, i la portaveu de l'executiu, María Jesús Montero. I se sumen també als cinc membres de Podem a l'Executiu: Pablo Iglesias, Irene Montero, Yolanda Díaz, Alberto Garzón i Manuel Castells.

Falta només un dia fins que Sánchez informi el Rei formalment de la composició total de l'executiu, i queden encara titulars de carteres per confirmar. Tot i que està previst que el cap de l'executiu informi demà el monarca de tot el Govern, la veritat és que Sánchez ja ha anat comunicant a Felip VI els noms dels ministres que està triant.

A més, no està regulada la forma en què Sánchez ha de comunicar al Rei aquest llistat, i hi ha hagut ocasions en què els presidents han acudit a la Zarzuela per formalitzar aquest tràmit i altres en què ho han fet telefònicament.

Incògnita a tres ministeris

Previsiblement, són tres els ministeris que queden per saber-se: Justícia -perquè no repetirà Dolores Delgado-, Cultura -després de descartar-se que repeteixi José Guirao- i Política Territorial. Si la llista es completa amb aquestes tres carteres, hi haurà finalment un Govern de coalició format per vint-i-tres membres: el president i vint-i-dos ministres. Dels ministres, cinc seran de Podem i disset, del Partit Socialista, amb la qual cosa finalment Pedro Sánchez tindrà el mateix nombre de ministres elegits directament per ell que fins ara.

En tot cas, Sánchez encapçalarà l'Executiu més gran de la democràcia des de la dimissió d'Adolfo Suárez el gener de 1981, i quedarà molt per sobre dels 15 components del primer Govern d'Aznar i dels 14 dels formats per Mariano Rajoy. Sánchez ha batut el rècord de vicepresidènciese en decidir comptar amb quatre. El president supera el seu propi gabinet de 2018, format per 16 ministres i una vicepresidenta, per fer forat a representants d'Unides Podem, amb qui ha pactat un executiu de coalició.

Pel que fa al nombre d'integrants, el Govern de Sánchez només estarà per darrere dels d'Adolfo Suárez, que va arribar a comptar amb 21 ministres en el primer govern de 1979 i amb 20 el 1989, tot i que diversos d'ells eren ministres sense cartera, sense un equip al darrere. Sumats a les seves dues vicepresidències i al mateix Suárez, l'Executiu amb el qual es va estrenar la democràcia tenia 24 membres. El també socialista Felipe González va arribar a tenir 17 ministres en algun moment entre 1988 i 1990, però els seus equips van ser gairebé sempre de 15 carteres.