L'alt representant per a Afers Exteriors i Política de Seguretat de la UE, Josep Borrell, reforçarà el seu perfil diplomàtic al Pròxim Orient per involucrar l'Iran en una solució diplomàtica que busca salvaguardar l'acord nuclear i rebaixar la tensió a la regió. Segons va explicar l'Alt Representant en una roda de premsa després de la Cimera d'Afers Exteriors extraordinària, els països membres han donat un «mandat» per «desplegar accions diplomàtiques per contribuir a alleujar tensions, avalar el diàleg polític i buscar una solució política regional». En aquest context, va assegurar que la UE donarà suport a tots els fronts a l'Iraq per no «desbaratar» la tasca feta els darrers anys al país en la lluita contra l'Estat Islàmic. Cal recordar que el president dels EUA, Donald Trump, va demanar fa uns dies el trencament definitiu del pacte nuclear amb Teheran.

Així, Borrell va voler destacar que buscarà involucrar en el diàleg Teheran, atès que la solució a la crisi «només pot ser regional». «Posem de manifest que cal dialogar amb tothom, sense excloure ningú. Res no ens impedeix que busquem una solució regional», va argumentar, en relació amb l'acostament a Teheran, després de la recent crisi entre els Estats Units i l'Iran per la mort del general iranià Qasem Soleimani en un bombardeig a Bagdad, a la qual va respondre Teheran amb atacs amb míssils contra bases de la coalició internacional a l'Iraq.

D'altra banda, Ucraïna ja ha accedit a les caixes negres del 737-800 d'Ukranian International Airlines, sinistrat dimecres amb 176 persones a bord, però de moment no veu indicis d'atemptat terrorista, va anunciar el ministre d'Exteriors, Vadim Pristaiko. «No disposem de suficients motius per afirmar que entre les restes de l'avió hi ha alguna mena de substància que ens parli d'un atemptat terrorista o d'una catàstrofe no natural de l'avió», va explicar.

Per part seva, Trump va donar llum verda a sancions econòmiques addicionals contra l'Iran, que inclouen alts càrrecs del règim de Teheran i la indústria metal·lúrgica, i amb les quals busca asfixiar encara més aquest país després de l'atac contra dues bases amb tropes nord-americanes.

Paral·lelament, ahir es va conèixer que els EUA van llançar la setmana passada un atac aeri al Iemen per matar Abdul Reza Shahlai, un comandant de la Força Quds del Cos dels Guardians de la Revolució iraniana, però no van aconseguir acabar amb la seva vida.