Unes 100.000 persones, segons els convocants, es van manifestar ahir dissabte a Glasgow, la ciutat més poblada d'Escòcia, pel «dret a decidir» dels escocesos i a favor d'un segon referèndum d'independència del Regne Unit.

L'organització sobiranista All Under One Banner (Tots Sota Una Ensenya) va mantenir la convocatòria malgrat el temporal de pluja i vent que afectava ahir Escòcia i que va provocar talls en la circulació de trens i carreteres.

Tot i la climatologia adversa, milers de persones van secundar la convocatòria i van marxar pel centre de la ciutat. Entre els manifestants predominaven les banderes d'Escòcia, però també hi havia banderes de la Unió Europea (UE) i pancartes amb la paraula «sí». L'ambient va ser pacífic i festiu, amb tambors marcant la marxa.

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, líder del Partit Nacional Escocès, va sol·licitar formalment el passat 19 de desembre la cessió de competències per convocar un nou referèndum d'independència després del «no» de la consulta del 2014.

El 18 de setembre del 2014 els residents a Escòcia van votar per 55 a 45 per cent a favor de la permanència al Regne Unit, però des de llavors el SNP de Sturgeon ha aconseguit una rotunda victòria en les eleccions al Parlament de Londres i manté un govern estable i amb majoria absoluta a Edimburg.

En la consulta del 2014 el principal argument contra la independència va ser que Escòcia abandonaria la UE en cas de sortida del Regne Unit, fet que finalment passarà igualment després del Brexit aprovat en referèndum el 2016 malgrat la victòria del «no» en les circumscripcions escoceses.