14 de gener de 2020
14.01.2020

«Spain is back», amb 22 ministres

Iglesias assegura que com a vicepresident treballarà per «garantir, ampliar i blindar els drets socials», mentre la titular de Treball promet combatre la precarietat amb el «diàleg social com a base de l'acció» El Consell de Ministres té previst aprovar avui la pujada del 0,9% de les pensions

14.01.2020 | 00:24
González Laya va prometre que Espanya recuperarà pes en la política internacional.

Els 22 ministres del nou Govern de Pedro Sánchez van anunciar les prioritats del seu mandat just després de prometre els seus càrrecs davant el Rei i celebrar les preses de possessió als seus ministeris, on ja es van poder apreciar els canvis a l'estructura d'un Executiu més ampli i compartimentat. La més optimista de tots va ser la titular d'Exteriors, Arancha González Laya, que va assegurar que «comencem una nova etapa. Spain is back, Spain is here to stay», prometent que Espanya recuperarà pes en la política internacional.

Els 17 ministres socialistes i els cinc de Unides Podem van prometre al Palau de la Zarzuela, davant el cap de l'Estat, mantenir «lleialtat al Rei» i respectar la Constitució «com a norma fonamental de l'Estat». Després, es van celebrar al llarg de la jornada a les seus ministerials els tradicionals actes de traspàs de carteres i les compareixences dels titulars que repeteixen en el càrrec, encara que alguns amb més rang i noves competències. Així ho van fer a la tarda les vicepresidentes Nadia Calviño, ministra d'Economia, i Teresa Ribera, de Transició Ecològica, així com la ministra d'Hisenda, que també serà portaveu de Govern, María Jesús Montero.

    Els quatre vicepresidents i els tretze ministres van aprofitar per a parlar de prioritats i objectius per a la legislatura, en la vigília del primer Consell de Ministres d'avui, que aprovarà la pujada de les pensions del 0,9% per a aquest any que va quedar pendent en l'última reunió de l'anterior executiu.

La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, va destacar que Espanya ha de defensar la seva unitat, no només des del punt de vista territorial, sinó també «en la convivència», va apel·lar a la «necessària solidaritat» entre territoris perquè el país avanci i va confirmar que la qüestió catalana estarà sota el seu «paraigües»


«Constitucionalisme democràtic»

Després es va dirigir a la seu del Ministeri de Sanitat, on va tenir lloc un dels actes més significatius del dia. Allà es va escenificar el traspàs de carteres al vicepresident i ministre de Drets Socials, Pablo Iglesias; al titular de Consum, Alberto Garzón; i al de Sanitat, Salvador Illa. El líder de Podem i ja vicepresident es va comprometre a treballar perquè la propera dècada a Espanya sigui la del «constitucionalisme democràtic», el que suposa, va destacar, «garantir, ampliar i blindar els drets socials».

Calvo va lliurar la seva cartera a la nova ministra d'Igualtat, Irene Montero, l'objectiu principal de la qual, va destacar, serà fer del feminisme la bandera del Govern i «acabar amb totes les formes de violències masclistes». De Unides Podem és també la nova ministra de Treball, Yolanda Díaz, que va apostar per combatre la precarietat i lluitar per un «treball amb drets» amb el «diàleg social com a base de l'acció».


Actualització de les pensions

Al costat de Calvo va assumir la seva cartera el nou ministre d'Inclusió, Seguretat i Migracions, José Luis Escrivá, que es va comprometre a acabar molt aviat amb el dèficit del sistema de la Seguretat Social.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook