El president dels Estats Units, Donald Trump, va autoritzar fa set mesos l'assassinat del poderós general iranià Qasem Soleimani sempre que l'Iran causés la mort d'algun ciutadà nord-americà, va informar la cadena de televisió NBC. El canal, que va citar cinc funcionaris i exfuncionaris del Govern dels EUA, va afegir que l'ordre presidencial es va produir el juny passat i exigia que Trump estampés la seva firma definitiva sobre qualsevol decisió específica de matar Soleimani.

Aquesta autorització explica perquè l'assassinat de Soleimani estava entre les opcions que l'Exèrcit va presentar a Trump fa dues setmanes per respondre a un atac de milícies xiïtes proiranianes a l'Iraq que va provocar la mort d'un contractista dels EUA i ferides a quatre soldats.

Per part seva, el secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, va anunciar la intenció del seu país de negociar amb el Govern iraquià una reducció de les tropes desplegades al país, malgrat que Bagdad ha demanat reiteradament la seva sortida. Pompeo va explicar durant una intervenció a la Hoover Institution de Stanford, Califòrnia, que treballaran amb els «líders degudament electes de l'Iraq per arribar al lloc correcte» sobre la xifra de tropes nord-americanes a l'Iraq.

En qualsevol cas, Pompeo va destacar que els dirigents iraquians amb els quals ha parlat han manifestat en privat que no s'oposen a que els Estats Units mantinguin una presència al país.