El govern balear ha aprovat aquest divendres un decret llei pioner a Europa per fer front al turisme de borratxera. La nova normativa prohibeix les ofertes de consum d'alcohol a les zones turístiques de la Platja de Palma i Magaluf a Mallorca i al West End de Sant Antoni d'Eivissa. A més, expulsarà dels hotels els turistes que practiquen el 'balconing'.

El decret prohibeix en aquestes tres zones la publicitat referida al consum d'alcohol i les barres lliures, les excursions etíliques ("pubcrawling"), les "happy hours", els "2x1" o "3x1", els autodispensadors d'alcohol, així com la venda d'alcohol a botigues entre les 21.30 i les 8.00 hores. Les begudes s'han de cobrar a un preu unitari, i es prohibeixen les promocions.

Els turistes que practiquin o permetin el balconing a qualsevol hotel de Balears han de ser expulsats "immediatament" de l'establiment en qüestió i s'enfrontaran a multes que van dels 6.000 als 60.000 euros.

A més, aquest nou decret limita les "party boats": se suspèn la concessió de noves llicències fins a la regulació d'aquesta activitat en un termini de 24 mesos i els vaixells que compten amb llicència no podran embarcar ni desembarcar els turistes en cap d'aquestes tres zones, que són les árees calentes del 'turisme de borratxera de Balears.