La Companyia Nacional del Petroli (NOC, per les seves sigles en anglès) de Líbia va declarar ahir l'estat de força major després de denunciar que les forces de l'Exèrcit Nacional de Líbia, al servei del govern paral·lel de l'est del país, hagin bloquejat les exportacions del petroli a cinc ports de la regió i hagin exposat el país sencer a la pèrdua del 60% de la producció diària de petroli cru.

«La Companyia Nacional del Petroli declara la força major després que l'Exèrcit Nacional de Líbia hagi bloquejat les exportacions del petroli dels ports de Brega, Ras Lanuf, Hariga, Zueitina i Sidra», va fer saber la companyia al seu compte a la xarxa social de Facebook.

«Aquest tancament desembocarà en una pèrdua de 800.000 barrils de cru diaris en producció i costos diaris d'aproximadament 55 milions de dòlars», segons el comunicat difós ahir a la xarxa per part de la companyia.

Exhibició de força

Prèviament s'havia donat a conèixer que grups de simpatitzants del mariscal Khalifa Haftar -home fort d'aquest govern paral·lel- han tallat l'entrada al port de Tobruk en una exhibició de força a menys de 24 hores de l'inici de la conferència de pau de Berlín per trobar una solució al conflicte al país nord-africà.

Tobruk és la seu d'aquest govern, que no compta amb el reconeixement internacional, i que, no obstant això, té accés a gran part de la riquesa energètica d'aquest país de l'Orient Mitjà.

Aquest passat divendres, els líders tribals de la regió van anunciar la seva intenció de tancar l'accés i els jaciments de la regió en entendre que els beneficis, en realitat, els hi estaven portant les autoritats de Trípoli, que és el Govern reconegut per la comunitat internacional.

Sota el control de Trípoli

La Companyia Nacional del Petroli és una organització que, en principi, està sota el control del Govern de Trípoli, legitimat per les potències internacionals, però que ha protagonitzat picabaralles amb les autoritats per falta de fons en les seves operacions de producció.

El portaveu de les forces d'Haftar, Ahmed al-Mismari, ha indicat més tard als periodistes que el «poble libi» havia tancat els ports petroliers, segons declaracions recollides pel diari Libyan Express.

La producció diària de cru a Líbia és d'aproximadament 1,3 milions de barrils de petroli.