Els aliats internacionals del Govern libi recolzat per l'ONU i de les forces rebels van acordar fer efectius l'alto el foc iniciat fa una setmana i l'embargament d'armes decretat per les Nacions Unides. L'acord es va segellar en una conferència internacional sobre Líbia a Berlín, organitzada pel Govern alemany i l'ONU, a la qual també van acudir el president de Govern d'Acord Nacional (GNA) de Líbia, Fayed al Serraj, avalat per Turquia, i el cap de l'Exèrcit Nacional Libi (LNA), Khalifa Hafter, que té el suport de Rússia.

«Es pot dir que la Conferència de Líbia fa una important contribució als esforços de pau de l'ONU», va assegurar en roda de premsa al final de la conferència la cancellera alemanya, Angela Merkel. Segons la seva opinió, «no hi ha possibilitat per a una solució militar». «Necessitem una solució política», va afegir la cancellera, que va aconseguir per primer cop reunir en una conferència tots els actors rellevants en aquest conflicte, nacionals i internacionals. Es tracta d'un pla «comprensiu» i «vinculant» que «no soluciona tots els problemes», però dóna un «impuls» cap a una solució diplomàtica. «Sóc realista; serà un camí difícil», va afegir la cancellera.

Merkel va destacar que l'embargament d'armes ha de ser «fortament controlat» per al seu compliment i que el conjunt d'aquest acord, perquè tingui validesa internacional, ha de ser ara aprovat pel Consell de Seguretat de Nacions Unides.

El document aposta per una treva «duradora» i «verificable» i insta tots els actors a complir de forma «unívoca» amb l'embargament d'armes. També se'ls exigeix no contribuir a l'escalada del conflicte.

Així mateix, es defensa que la solució a la crisi només pot arribar a través d'un procés polític que ha d'estar controlat i liderat pels libis. A més, s'insisteix en la necessitat de mantenir la unitat de Líbia, la seva integritat territorial i la seva sobirania nacional.

La conferència va tenir un caràcter inèdit en reunir per primera vegada després d'anys de conflicte armat tots els actors nacionals i internacionals involucrats a Líbia. Van acudir-hi el president francès, Emmanuel Macron; el rus, Vladímir Putin; el turc, Recep Tayyip Erdogan; el primer ministre italià, Giuseppe Conte, i el britànic, Boris Johnson, així com el secretari d'Estat dels EUA, Mike Pompeo, i el president egipci, Abdelfatah Al Sisi. Reunir tots aquests actors internacionals en una taula de negociació ja es considerava un èxit.