El Govern francès va anunciar que ha confirmat tres casos del virus de Wuhan (Xina) a Bordeus (sud-oest) i a París, que serien els primers detectats a Europa. La ministra francesa de Sanitat, Agnès Buzyn, va explicar que el primer cas és un pacient de Bordeus d'origen xinès i de 48 anys que va viatjar recentment a Wuhan per assumptes professionals, mentre que del segon pacient només va dir que es troba ingressat en aïllament a l'hospital parisenc de Bichat. A darrera hora de la nit es va conèixer un nou contagi.

El pacient de Bordeus va anar dijous a consulta mèdica pels símptomes i va ser ingressat immediatament en una habitació aïllada, després d'haver estat en contacte amb una desena de persones. Sobre el pacient parisenc, la ministra va reconèixer que encara no tenen el seu historial, però sí se sap que els tests als quals ha estat sotmès han donat positiu en el virus xinès. «És probable que hi hagi altres casos ja a Europa», va assenyalar Buzyn, que va qualificar l'epidèmia d'«un focus que cal circumscriure».

Paral·lelament, les autoritats sanitàries dels Estats Units van confirmar un segon cas del virus, que ja ha causat almenys 26 morts i 887 contagiats a la Xina. La pacient va viatjar recentment als Estats Units des de Wuhan i no tenia símptomes durant el vol, però tot just arribar a Chicago va començar a presentar símptomes d'haver estat contagiada. Aquesta dona és el segon cas als EUA, després que es confirmés aquesta setmana que una persona de Seattle pateix la malaltia.

Espanyols a la zona

Pel que fa a Espanya, el Ministeri de Sanitat va descartar dos casos sospitosos, mentre la Direcció de Salut Pública i Addiccions del Departament de Salut del Govern basc va ser notificat d'un possible contagi. Es tracta d'una dona que recentment ha tornat de la província de Wuhan i presenta simptomatologia lligada a aquesta malaltia, fet pel qual està ingressada en aïllament a l'Hospital Universitari de Cruces mentre no es tinguin els resultats de les proves que se li han realitzat. Sanitat va admetre que no es poden descartar els contagis perquè hi ha ciutadans espanyols que resideixen a Wuhan i tres empreses espanyoles localitzades en aquella ciutat, de manera que «és possible que hi hagi gent que vagi i vingui». El Ministeri d'Exteriors ja ha donat totes les recomanacions necessàries als quinze espanyols inscrits a Wuhan.

Per part seva, les autoritats xineses van decidir treure múscul per combatre el virus: construiran un hospital amb mil llits per tractar els infectats i el tindran operatiu d'aquí a 10 dies. El centre -que tindrà una superfície de 25.000 metres quadrats i s'ubicarà a Wuhan, ciutat d'11 milions d'habitants i epicentre del brot- es construirà amb barracons, prenent com a inspiració l'aixecat a Pequín per fer front a l'epidèmia de la síndrome respiratòria aguda i greu (SARS) de 2003.

Un vídeo divulgat per l'estatal Diari del Poble mostra desenes d'excavadores i altres vehicles d'obra treballant en una esplanada, mentre que les imatges aèries difoses per l'agència estatal Xinhua mostren la veritable magnitud de l'obra: més d'un centenar de màquines pesades operant alhora. Segons la premsa oficial, s'espera que aquest nou centre hospitalari «comparteixi els recursos mèdics per proporcionar un tractament eficaç i en aïllament als pacients infectats».

Centenars d'obrers

El diari de Hong Kong South China Morning Post apunta que el govern local ha mobilitzat centenars d'obrers en els últims dies i els ha promès un sou tres vegades superior a l'habitual. Així mateix, la premsa estatal va informar de la creació d'un equip d'investigació d'emergència per combatre el virus. L'objectiu de la investigació serà la localització de la font originària, la realització de proves ràpides i el desenvolupament d'una vacuna contra el virus. L'equip estarà liderat per l'expert Zhong Nanshan, que va destacar pel seu paper en la crisi de la SARS.