La suposada reunió entre el ministre de Transports, José Luis Ábalos, i la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez -que té prohibida la seva entrada la Unió Europea- ha generat una gran polèmica, amb exigència de dimissió de la dreta i petició d'explicacions dels EUA incloses. Així, el Govern nord-americà va considerar «sorprenent» la trobada a l'aeroport de Madrid i va assegurar «tenir moltes preguntes» que està intentant aclarir amb l'executiu espanyol. «És sorprenent que això vingui del Govern espanyol», va afirmar l'encarregada de Cuba i Veneçuela del Departament d'Estat, Carrie Filipetti. La diplomàtica va recordar que la presència de Rodríguez a Madrid va contra les sancions que la Unió Europea va imposar a 25 personalitats veneçolanes per impedir-los viatjar a territori comunitari.

El ministre de Transports va negar que es reunís amb la vicepresidenta de Veneçuela, tot assegurant que Rodríguez «no va trepitjar territori espanyol». Ábalos va assegurar que va recordar a la número dos de Nicolás Maduro, a bord d'un avió, que no podia trepitjar territori espanyol i que simplement la va saludar perquè li va demanar el ministre de Turisme veneçolà, Félix Plasencia, a qui va anar a recollir a l'aeroport. Mentrestant, les principals forces de l'oposició li van demanar explicacions, i en el cas de PP i Vox seva dimissió, per aquesta «salutació» a Rodríguez a Barajas.

«Circumstància fortuïta»

«Crec que va ser una circumstància molt fortuïta, molt casual i dins de les meves circumstàncies ho vaig resoldre el millor que vaig poder, no generant cap problema», va explicar Ábalos, que va condemnar que s'hagin fet servir termes com «clandestinitat» i «foscor», ja que «la realitat va ser molt més simple».

El líder del PP, Pablo Casado, va assegurar que si Ábalos «ha mentit» sobre aquest tema, «no pot seguir en el ministeri» i ha de deixar el seu càrrec. Casado va recordar que Rodríguez «té prohibit no només trepitjar Europa, sinó fins i tot transitar per l'espai Schengen», en estar acusada de delictes de lesa humanitat per la Unió Europea.

També el líder de Vox, Santiago Abascal, va demanar la dimissió del ministre mitjançant un tuit en què va criticar que «un ministre d'Espanya» s'hagi reunit «d'amagat, com un vulgar delinqüent, amb l'enviada del tirà Maduro».

Aquesta polèmica ha coincidit amb la visita avui a Madrid del líder opositor veneçolà, Juan Guaidó, que rebrà la Clau d'Or de la ciutat de Madrid de mans de l'alcalde, José Luis Martínez Almeida, i la Medalla Internacional de la Comunitat de Madrid, i que serà rebut per la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, però no per Pedro Sánchez, quelcom que també ha provocat les crítiques de l'oposició. D'aquesta forma, l'Ajuntament i la Comunitat de Madrid donaran a Guaidó tracte de cap d'Estat, mentre el Govern ha decidit concedir-li l'estatus de líder de l'oposició, fet pel qual només serà rebut per la ministra d'Exteriors.

Per part seva, l'expresident dl Govern Felipe González es va desmarcar de la postura del seu partit i va defensar Guaidó com a «únic representant legitimat democràticament» com a president de Veneçuela i davant la «tirania» de Nicolás Maduro.

En aquest sentit, Guaidó, reconegut per més de 50 països com a president «encarregat», va tornar treure importància al fet que Sánchez no el rebi en la seva visita a Espanya i va destacar les bones relacions bilaterals. El president de l'Assemblea Nacional es va reunir a París amb el mandatari francès, Emmanuel Macron.