L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i altres electes de JxCat, ERC, BNG i la CUP han subscrit un text en el qual denuncien "l'impuls polític" de les quatre detencions que es van produir el passat 22 de gener a Euskadi per ordre de l'Audiència Nacional per homenatjar presos d'ETA excarcerats.

Tots ells han fet una crida a "multiplicar esforços" per resoldre l'assumpte dels reclusos "i avançar cap a una solució política i democràtica dels conflictes a l'Estat", segons ha informat EH Bildu.

Els signants són, a més de Puigdemont, les diputades de JxCat Laura Borràs i Míriam Nogueras, l'europarlamentària i el diputat d'ERC, Diana Riba i Néstor Rego, respectivament, així com l'exportaveu d'Esquerra al Congrés Joan Tardà, el diputat de BNG Néstor Rego, i els representants de la CUP Albert Botrán i María Sirvent.

Els representants d'aquestes formacions independentistes han rebutjat l'operatiu en el qual van ser arrestats l'expres d'ETA Antton López Ruiz 'Kubati', els responsables de Sortu de Guipúscoa i Àlaba, Haimar Altuna i Oihana Garmendia, així com la membre de la plataforma 'kalera kalera' Oihana San Vicente, per l'organització d'actes de benvinguda a reclusos de la banda.

El text consensuat denuncia que aquestes detencions "constitueixen una nova vulneració de drets fonamentals". "Entenem que no és casualitat que els arrests es produeixin en el moment en què existeix en la societat basca un consens més gran que mai a favor del canvi en la política penitenciària", apunta.

Així mateix, destaca que els arrests "responen un impuls purament polític". "Sembla que ens trobem davant un nou intent de l'Estat per intentar condicionar l'acció política a l'Estat espanyol que condueixi a possibles solucions polítiques i democràtiques", afegeix.

Per això, els signants d'aquest text demanen "a tots els actors respondre davant aquests fets sumament greus i a multiplicar els esforços per resoldre la qüestió de les persones preses i avançar cap a una solució política i democràtica dels conflictes en l'Estat".