El Govern està treballant en la repatriació de la vintena d'espanyols que estan a Wuhan, epicentre del brot del virus que ha aparegut a la Xina, que ha causat ja 80 morts, d'entre els 2.744 infectats diagnosticats al país asiàtic. Ho va confirmar la ministra d'Exteriors, Arancha González, al seu compte de Twitter, on va informar que el seu Departament està treballant juntament amb el de Sanitat, el consolat espanyol a Pequín i les autoritats xineses i de la Unió Europea en la repatriació de els espanyols.

Per la seva banda, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va avançar que ahir es va a celebrar una reunió del cos consular a Pequín per estudiar diferents opcions per repatriar els espanyols. Va explicar que es treballa perquè «quan s'hagi decidit quina de les diferents opcions per a la repatriació s'adopta, puguin rebre els tractaments mèdics que requereixin quan arribin a Espanya».

En aquest sentit, un grup d'espanyols «atrapats» a Whuan pel brot havien demanat a través de change.org que el Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació els repatriés. Un dels «atrapats», el sevillà Manuel Vera, va explicar que en total són una vintena els espanyols que demanen tornar, en contrast amb els ciutadans dels Estats Units, que ahir van començar a tornar al seu país, i els de França, que ho faran demà.

Vera, la dona i tres filles del qual estan a Sevilla, és un dels professionals espanyols de l'esport contractats per l'equip de futbol local Wuhan Three Towns FC, que van arribar a aquesta ciutat «buscant oportunitats laborals» i s'han trobat amb aquesta greu situació, segons recull la petició, que en cinc hores va aconseguir més de 7.500 signatures i no para de rebre suports.

Vacances obligades

Per part seva, el Govern de la Xina ha decidit allargar fins al 3 de febrer les vacances de l'Any Nou lunar, previstes en principi fins a dijous, per prevenir més contagis pel brot del virus. Així, els xinesos -que durant les vacances del també conegut com a Festival de Primavera van als seus llocs d'origen per celebrar les festes en família- no hauran de tornar als seus llocs de treball fins a dilluns de la setmana que ve.

Guanyar temps

D'aquesta manera, les autoritats busquen guanyar temps perquè les famílies es quedin a casa seva i s'observin possibles símptomes, temps per desenvolupar la vacuna que asseguren està en marxa i temps per posar en funcionament mesures addicionals de prevenció i de control. I de pas, retardar milions de viatges en transport públic, en un moment en el qual evitar la propagació, que també es produeix per contacte humà, és clau. Les universitats, instituts, col·legis i llars d'infants de tot el país posposaran l'obertura del semestre de primavera fins a nou avís.

L'alcalde de Wuhan, Zhou Xianwang, va admetre que hi va haver «errors» en la gestió del virus xinès i va lamentar que les mesures preses per les autoritats a nivell local «no hagin estat prou bones». En tot cas, el primer edil va defensar la situació de tancar la ciutat.