30 de gener de 2020
30.01.2020
Diari de Girona

Els espanyols repatriats de Wuhan seran posats en quarantena

Personal de l'hospital de Madrid on romandran denuncia que no han rebut encara el protocol per tractar els retornats

30.01.2020 | 00:23
Un equip mèdic trasllada un home contagiat a la Xina.

Els espanyols que es troben a la ciutat de Wuhan, epicentre del brot del virus, seran repatriats dins d'un dispositiu europeu i estaran en quarantena al seu retorn a Espanya, va informar el Ministeri de Sanitat. Fonts d'aquest departament van explicar que «s'està organitzant un dispositiu europeu per a la repatriació dels nacionals de cada país», i que entre les mesures que s'adoptaran per preservar la seguretat a Europa hi ha l'establiment de la quarantena, de la mateixa forma que a alguns països comunitaris. El dispositiu per a la quarantena a Espanya es concretarà avui.

En aquest sentit, l'Hospital Central de la Defensa Gómez Ulla de Madrid va activar el protocol d'actuació per rebre els espanyols repatriats des de Wuhan. La planta 22 de l'esmentat centre hospitalari és el lloc designat pel Ministeri de Sanitat com a Unitat de Referència d'Infecciosos. No obstant això, fonts del mateix centre van assegurar que a la planta 22 no els han donat encara un protocol per a aquesta malaltia en concret, i l'únic que han rebut els treballadors d'Urgències és una petita caixa de cartró amb «tres parells de guants, tres mascaretes i tres bates», així com un foli amb set punts a seguir davant casos sospitosos «amb símptomes respiratoris i/o febre de qui hagi viatjat o tingut contacte amb persones que hagin viatjat a la Xina». «És lamentable com ho estan gestionant», va assegurar un treballador.


Home aïllat a Màlaga

A darrera hora del dia, el servei de Medicina Preventiva de l'Hospital Regional de Màlaga va decidir ingressar en aïllament un home que va entrar per Urgències amb un quadre gripal per un possible cas, tenint en compte que en els últims dies podria haver estat en contacte amb persones de la zona de la Xina en la qual s'han produït contagis.

La vintena d'espanyols que es troben retinguts a la Xina pel brot de la malaltia tenen «indicis» que en els propers dies podrien sortir del país asiàtic, segons va explicar Manuel Vela, un dels entrenadors de l'equip de futbol Wuhan Three Towns.

Diversos països van començar a evacuar els seus nacionals de Wuhan, focus de l'actual epidèmia del virus, que ha causat la mort de 132 persones a la Xina, amb prop de 6.000 contagiats fins ara. Això mentre diferents aerolínies anunciaven la suspensió dels seus vols cap al país asiàtic. És el cas d'Iberia, British Airways, Lufthansa, Air France i KLM, al mateix temps que American Airlines i United Airlines cancel·laven serveis per baixa demanda de passatgers i altres grans companyies permeten anul·lar els seus vols sense cap cost.


Primers retorns

Un avió amb 206 japonesos que estaven a Wuhan va arribar a Tòquio com a part d'un operatiu per evacuar centenars de persones que han demanat tornar al seu país a causa del brot. Amb anterioritat, un avió amb personal diplomàtic dels Estats Units i altres ciutadans d'aquest país va deixar l'epicentre del brot amb destinació a l'estat de Califòrnia.

Per part seva, el director general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va destacar després del seu viatge a la Xina per conèixer les mesures contra el virus que els esforços han de seguir centrats a lluitar-hi en contra a l'epicentre del brot a Wuhan, ja que si augmentessin els focus «seria el caos».

En la seva reunió amb el president xinès, Xi Jinping, tots dos van acordar que la principal estratègia ha de seguir sent una «intervenció forta i seriosa» com la que actualment es porta a terme a Wuhan, «ja que si hi ha diversos focus seria el caos», va reiterar Tedros, tot afegint que «hi ha preocupació per la transmissió entre humans a Alemanya, Vietnam o Japó».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades