31 de gener de 2020
31.01.2020

L'OMS declara una emergència internacional pel virus de Wuhan

L'aparició de diversos contagis entre residents a països com Alemanya, Japó, Estats Units o Vietnam provoca que l'organisme emeti aquesta alerta

31.01.2020 | 00:29
Diversos passatgers viatgen en metro amb màscara a la Xina. Una metgessa atèn una dona que ha contret el virus al Vietnam. El creuer «Costa Smeralda» va haver de romandre a port per un possible contagi.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar l'emergència internacional davant el ràpid augment dels pacients afectats pel virus de Wuhan, ja més de 8.000 a divuit països, tot i que el 99% dels casos s'han diagnosticat dins de la Xina. Un comitè d'emergència de 15 experts, convocat pel director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va declarar aquesta alerta, que havia descartat fa una setmana, després de l'aparició de diversos contagis entre residents a països com Alemanya, Japó, EUA o el Vietnam, concretament persones que no han viatjat recentment a la Xina.

«Declarem aquesta alerta no pel que està passant dins de la Xina sinó per la situació a altres països, i perquè el virus es podria estendre a llocs amb sistemes sanitaris més febles», va assegurar Tedros. L'alerta mundial «no vol dir que desconfiem de la Xina: al contrari, creiem en la plena capacitat d'aquest país per combatre aquesta emergència», va assegurar el director general, qui fa uns dies va viatjar a Pequín i es va reunir amb el president xinès, Xi Jinping, per analitzar l'epidèmia.

Tedros va assenyalar que l'emergència internacional no suposa necessàriament límits al transport o el comerç amb la Xina. La declaració, va destacar el director general de l'OMS, busca un major suport als països menys desenvolupats i amb sistemes de salut insuficients per aturar possibles casos, i també una crida que la comunitat internacional acceleri la investigació sobre tractaments i vacunes. També es busca amb l'alerta «combatre els rumors i la desinformació», va explicar Tedros, que va assegurar que «és el moment de la solidaritat, no de l'estigma» cap a la Xina.

D'altra banda, l'avió que traslladarà la vintena d'espanyols repatriats des de Wuhan arribarà a la base aèria de Torrejón de Ardoz a primera hora de la tarda d'avui. Des d'allà, els repatriats seran traslladats a l'Hospital Militar Gómez Ulla de Madrid, on passaran el període de quarantena. El vol que els portarà des de la Xina, que va ser contractat amb l'aerolínia espanyola Wamos Air, va sortir de Wuhan a la mitjanit. L'avió, en el qual viatgen més d'un centenar de ciutadans britànics, una vintena d'espanyols i diversos danesos i noruecs, té prevista la seva arribada a la base aèria de Brize Norton, situada al sud d'Anglaterra, al voltant de les dotze del matí, i allà desembarcaran els ciutadans britànics.


La Xina no recomana evacuar

Les autoritats xineses no recomanen evacuar els estrangers de Wuhan, ja que consideren que la mesura podria ser contraproduent per a la lluita contra la propagació de la malaltia, tot i que van assegurar que no ho impedirien. En qualsevol cas, no permeten que cap estranger que presenti febre o símptomes d'haver estat contagiat pugui pujar a un avió de repatriació, i al propi aeroport els sotmet a controls de temperatura.

Paral·lelament, dues persones van ser aïllades a la Gomera en presentar símptomes lleus, sent traslladades a l'Hospital General de l'illa. Aquests dos ciutadans alemanys van tenir contacte abans de viatjar a l'illa amb un portador del virus causant del brot de pneumònia.


Contagi als Estats Units

Per part seva, les autoritats sanitàries dels Estats Units van confirmar que s'ha produït el primer cas de contagi local al país. El Centre per al Control i Prevenció de Malalties va assegurar que és una persona que vivia amb una dona de Chicago que havia viatjat a Wuhan. El nou infectat és la parella del segon dels cinc casos confirmats de pacients amb el virus -que ja ha causat 170 morts a la Xina- als EUA, que fins ara eren persones que havien viatjat al país asiàtic abans de presentar símptomes en tornar, van explicar responsables dels CDC i del Departament de Salut d'Illinois. A més, les autoritats italianes van confirmar que dos turistes xinesos tenen la malaltia i que han estat aïllats en un hospital especialitzat.

D'altra banda, el resultat definitiu de les anàlisis realitzades a una dona originària de Macau (Xina) que es troba a bord del creuer Costa Smeralda, bloquejat durant hores al port italià de Civitavecchia i procedent de Palma, va donar negatiu. La dona presentava febre i problemes respiratoris i havia estat aïllada amb el marit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook