Un dels cinc alemanys aïllats a l'hospital de la Gomera per haver estat en contacte al seu país amb una persona infectada pel virus de Wuhan va donar positiu en aquesta malaltia, de manera que es va convertir en el primer cas detectat a Espanya. Paral·lelament, el cas que estava en investigació a l'hospital de Ciudad Real ha donat negatiu, segons van informar fonts del govern manxec.

D'altra banda, l'avió procedent de la Xina amb una trentena de ciutadans europeus a bord, entre ells una vintena d'espanyols -i entre aquests almenys un català-, va aterrar a la base aèria de Torrejón cap a tres quarts de set de la tarda, segons va informar el Govern espanyol. En total, 21 persones es quedaran a Espanya, 19 persones de nacionalitat espanyola, un home de nacionalitat polonesa resident a Espanya i casat amb una espanyola i una ciutadana xinesa casada amb un espanyol. A més, quatre danesos i un noruec van sortir a la nit cap als seus països d'origen en un avió que ja els esperava a la base madrilenya.

Està previst que els passatgers se sotmetin a les primeres proves per conèixer l'estat de salut que presenten, malgrat que els testos que se'ls han fet a l'arribada a Londres han donat resultats negatius.Després seran traslladats en autobús a l'hospital Gómez Ulla de Madrid, on restaran en quarantena.

La Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat de Castella-la Manxa va confirmar dijous que hi havia un cas sospitós que es trobava en investigació i es va activar el protocol en funció de la instrucció del Ministeri de Sanitat.

Inversió milionària de la UE

UE

La Comissió Europea va anunciar que utilitzarà deu milions d'euros del programa europeu de recerca Horitzó per finançar diversos projectes que investiguen aspectes del virus a Wuhan.

En un comunicat, l'Executiu comunitari va expressar la seva voluntat de signar «molt ràpid» els acords amb els gestors dels projectes que seran finalment seleccionats per als treballs de recerca comencin «com més aviat possible».

Les autoritats admeten errors

«Estic ple de culpa i remordiment», va confessar Ma Guoqiang, secretari del Partit Comunista Xinès (PCC). «Si abans hagués pres mesures restrictives, el resultat hauria estat millor». Molts xinesos retreuen a les autoritats el retard en la informació quan va començar el contagi. «L'epidèmia podria haver-se atenuat, no hauria arribat a ser el que és avui», va insistir Ma Guogiang. «L'impacte en les regions de país hauria estat menor i hauria evitat moltes preocupacions en el Comitè Central del PCC i en el govern», va concloure.