Tota precaució és poca i més quan la ràpida propagació del virus de Wuhan ha propiciat que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) decretés l'epidèmia com a emergència internacional. «La por és el contagi més perillós», explica Josep Vilaplana, president del Col·legi Oficial de Metges de Girona. Sense anar gaire lluny i tal com ha passat a la resta de Catalunya, les farmàcies gironines han esgotat l'estoc de mascaretes -tant les que porten filtre, que són les recomanades pels farmacèutics, com les més senzilles-.

Segons han confirmat diverses farmacèutiques gironines, la majoria de compradors són xinesos que han adquirit caixes a l'engròs per exportar-les a familiars que viuen al país asiàtic. «La setmana passada un xinès es va endur una capsa de cinquanta màscares, des de llavors no en tenim i els proveïdors no saben quan ens en podran administrar», diuen a una farmàcia de Salt.

«Aquesta setmana se'ns han acabat les últimes existències. A part de xinesos, hi ha gent que ha de viatjar a l'estranger i tenen por de contagiar-se. Els proveïdors ens han dit que n'arribaran més demà però està per veure», expliquen a una farmàcia del centre de Girona.

Peiwu és un cambrer xinès que treballa a un bar a prop de la plaça Catalunya. Afirma que està «preocupat» per la seva família que viu a la Xina. «Van protegits amb màscares i intenten fer vida normal, però és complicat».

Crida a la tranquil·litat

Vilaplana diu, contundent, que a Girona i a Catalunya «hem de tenir més por de la grip que no pas del virus de Wuhan. L'Ebola es contagiava molt més i des de llavors hem guanyat experiència per afrontar situacions com aquesta. Cal mantenir la calma», afirma.